+ Предложи новина
26.03.2019

Пренаселени училища в Пловдив свиват приема на първолаци

Пренаселени училища в Пловдив свиват приема на първолаци

 В 2 училища община Пловдив ще одобри с една паралелка първолачета по-малко от заявените от директорите, в други 5 дава картбланш да се обяви прием на повече деца, отколкото са подлежащите на обхващане в района. Окончателният разчет за план-приема в 1. клас ще бъде одобрен до края на март. Ще има достатъчно места за всички, увери шефката на общинския отдел „Образование” в Пловдив Донка Щилянова.

 Разчетът е съобразен с няколко обстоятелства. От една страна, е броят на децата от прилежащия район на всяко училище - така че за всяко да може да се осигури място в школото. Другият показател е да се гарантира възможност за включване на хлапето в занималня и така да се осигури целодневно обучение на всички желаещи. Третият фактор е общинският план за преминаване изцяло на едносменен режим, което трябва да стане поетапно в следващите 9 г., като пренаселените в момента училища постепенно свият приема.

 В този контекст, оглеждайки постъпилите от директорите предложения за брой паралелки за първолаци, общината е наложила ограничение само в две училища. ОУ „Кочо Честеменски” е заявило 4 паралелки, но ще получи картбланш за 3, колкото бяха миналата година. Броят на децата в прилежащия район не може да напълни изцяло четирите. Другото школо е ОУ „Драган Манчов”. То също е поискало 4 паралелки, но ще трябва да ограничи приема в 3. Там съображенията са, че от една страна, учебното заведение дели обща сграда с Математическата гимназия и базата е пренаселена, от друга страна, миналата година пак е искало 4 паралелки, а е успяло да реализира 3. Заради плана за минаване на едносменен режим няколко училища сами правят стъпки за редуциране на броя първолаци спрямо предишни години. Сред тях е ОУ „Алеко Константинов”, което досега редуваше една година 3 паралелки, на следващата 4. Този път обаче за втора поредна есен то ще приеме три. СУ „Св. Патриарх Евтимий” и СУ „Паисий Хилендарски” също сами са се съобразили с необходимостта да се свие броят на постъпващите деца.

 В същото време на поне 5 училища общината ще разреши повече бройки за първолаци, отколкото са децата в прилежащия им район. Това се налага, за да се остави резерв. Той е нужен, тъй като има наплив от семействата към определени, считани за елитни учебни заведения, но те не могат да осигурят място за всички желаещи и за неприетите трябва да имат друга възможност. Така повече места, отколкото са децата в района им, ще обявят ОУ „Княз Александър I”, СУ „Св. Климент Охридски”, НУ „Христо Ботев”, СУ „Св. Константин-Кирил Философ” и Арменското училище, което приема деца от арменската общност в целия град. Въпреки политиката да се намали броят на децата в най-претоварените училища и да се постигне по-равномерно разпределяне на хлапетата в училищната мрежа, остава възможността директорите да увеличават с 10% приема след трето класиране, ако това се налага. Така от 22 първолачета в клас броят им може да достигне максимум 24.

 Огромен процент от първокласниците ще бъдат приети точно там, където живеят и искат да учат, увери Донка Щилянова. Според системата на ГРАО набор 2012, който предстои да влезе в клас наесен, е от 3899 деца с постоянен адрес в Пловдив. Броят на реално кандидатстващите обаче ще е по-малък, тъй като има семейства в чужбина, а и такива, които са се преместили, но не са сменили регистрацията.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Пилатес упражнения за отслабване
Английски език за 6 клас
Упражнения по Английски език за начинаещи
Уроци по Немски език онлайн
Курс по Фризьорство
Уроци по Пиано Бургас
Курс Счетоводство Бургас
Частна детска ясла София Оборище
Искам да уча Английски
Частни детски градини Дружба
Реферат по География
Курсове по Немски език в Русе
Индивидуални уроци по Английски София
Курсове по Немски език Русе
Частни уроци по Китайски език София
It курсове Варна
Уроци по Електрическа Китара
Немски за деца
Индивидуални уроци по Немски език София
Тестове по Немски език за начинаещи
Обучение по Психология в България
Тренировки Бокс София
Уроци по Музика за 6 клас
Курсове Варна
Уроци по Математика Бургас
Уроци Рисуване
Учител по Китара
История за любовта
Графичен Дизайн работа
Школи по Математика Пловдив
История на Българския език
Английски език онлайн за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ