+ Предложи новина
10.06.2020

Преминаването на едносменен режим на обучение ще струва 70 млн. лева

 Готов е проектът на програмата, която залага изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища в периода 2020-2022 г. Документът е публикуван за обсъждане на сайта на Министерството на образованието и науката.

Бюджетът за 2020 г. е до 70 млн. лв. Ударното инвестиране в нова база ще продължи и през 2021 и 2022 г., като парите ще бъдат предвидени със Закона за държавния бюджет за съответната година. Да се намали недостигът на места в детските градини и яслените групи е една от задачите на проекта.

 Сред очакваните резултати е още създаването на условия за задължително предучилищно образование на децата, навършили 4 г. Това трябва да стане до 2 години, но все още не е разписано със срок в Закона за предучилищното образование. Включено е обаче в стратегията на правителството на намаляване на дела на отпадащите от системата. Разширяването на сградния фонд цели и да се увеличи броят на училищата, които ще минат на едносменен режим, както и поетапно създаване на организация на учебния ден в една смяна. Изпълнението на програмата ще се наблюдава и координира от МОН.

 Според документа приоритетно ще се финансират проектните предложения за професионални гимназии според посочените професионални направления като “Компютърни науки”, “Приложна информатика”, “Машиностроене, металообработване и металургия”, “Електротехника и енергетика”, “Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, “Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг”, “Пътувания, туризъм и свободно време”, “Строителство” и “Архитектура, урбанизъм и геодезия”. Именно това са най-търсените професии от бизнеса. С приоритет ще са и проектите за изграждане на детски градини от населени места, където няма или има недостиг с над 40 места, се посочва още в проекта.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ