+ Предложи новина
18.08.2016

Предвижда се въвеждането на нова длъжност "помощник на учителя"

Предвижда се въвеждането на нова длъжност

  В училище вече ще има помощник на учителя, ще има и санкции за 15 отсъствия на ученика, предвижда проектът на Държавния стандарт за приобщаващото образование. Това съобщи при представянето на стандарта заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той поясни, че помощникът на учителя е нова позиция и тя ще е в категорията на непедагогическия персонал. Това ще е нов и необходим щат, където има повече ученици, нуждаещи се от обща и специфична, допълнителна подкрепа. "Помощникът на учителя ще е непедагогически специалист, като това ще е длъжност, която не изисква висше образование, но не означава, че на тази позиция не могат да работят висшисти", обясни Грета Ганчева от МОН. По думите й като помощник на учителя може да работи и пенсиониран учител, но той ще бъде назначен на непедагогическа длъжност. Когато в едно училище има повече от три деца с по-сериозни поведенчески проблеми, помощникът на учителя ще подпомага организационно и технологично работата им за часа, както и ще придружава деца при посещенията им при логопед, психолог и при други специалисти.

 Стандартът урежда и каква подкрепа ще получават децата със специални образователни потребности, както и урежда общата и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и на тези в риск да отпаднат от училище. От допълнителни часове се нуждаят и децата, които не знаят български език, както и тези със затруднения в обучението. Часовете ще се състоят включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си. Регламентирана е и подкрепата за деца, подложени на тормоз.

 В стандарта е уредена и подкрепата за децата с изявени дарби - за осигуряване на квалифицирани специалисти за развитие на техния потенциал. Ще има и допълнителна подкрепа, защото и за тях има риск да изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли.

 Държавният стандарт за приобщаващото образование е 12-ият образователен стандарт, представен от МОН. Според него педагогическите съвети в училище ще решават и как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини.

 Отсъствията стават уважителни и неуважителни. Досега отсъствията на учениците в училище бяха извинени и неизвинени, а според новия закон и държавния стандарт вече ще са по уважителни и по неуважителни причини, обяви още Диян Стаматов. По уважителни причини ще са отсъствията по медицински проблеми, заради участия в състезания, конкурси, олимпиади, отсъствията до три дни с разрешение на директора - с негова писмена заповед, след спазване на определена процедура, и отсъствията до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора, но след решение на педагогическия съвет. "Така се разгръща възможността за уважителните причини, за да бъдат елиминирани всички онези корупционни практики, свързани с издаването на медицински документи от различни специалисти, без да е необходимо това", коментира Стаматов.

 По думите му няма отговор на въпроса при колко отсъствия сега ще се изключват ученици, защото всяко училище има свободата и възможността в своя правилник да разпише детайлите и стъпките, при които да наложи следващите наказания - забележка, преместване в друга паралелка в същото училище, като това наказание до момента не съществува, предупреждение за преместване в друго училище, преместване в друго училище и преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение.

 В стандарта е заложено, че все пак 15 отсъствия да са възможността, която да е за предупреждение за преместване и за преместване в друго училище, но стъпките до там трябва да са ясно разписани от всяко училище, каза Диян Стаматов. Той отбеляза, че има голямо многообразие от училища в страната и в едно спортно училище всичките му ученици "минават в графата уважителни причини", защото имат постоянно отсъствия по уважителни причини заради участия в състезания. Затова спортните училища биха разписали по определен начин своя правилник, по съвсем друг начин биха разписали езиковите гимназии своите правилници и как това ще бъде застъпено с наказанията, каза заместник-министърът на образованието. Новост е и, че независимо от това дали ученик има по уважителни или по неуважителни причини над 25% отсъствия по даден учебен предмет, то той ще се явява на изпит за оформяне на срочната или на годишната оценка.

Източник: www.dir.bg

Оценка 5 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ