+ Предложи новина
05.03.2016

Предучилищното образование става задължително за всички деца, навършили пет години

Предучилищното образование става задължително за всички деца, навършили пет години

  В навечерието на четирите почивни дни Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане Проект на Наредба за предучилищното образование, която трябва да допълни разпоредбите в Закона за предучилищното и училищното образование, приет след в края на септември миналата година. Срокът на приемане на мнения и становища по Наредбата е 18 март. Съгласно проекта предучилищното образование става задължително за всички деца, които са навършили петгодишна възраст. Учебната година стартира на 15 септември и приключва на 31 май. Целодневното предучилищно образование осигурява възпитание, социализация, обучение и отглеждане на децата в рамките на 10 астрономически часа на ден, а полудневното в рамките на 6 астрономически часа. Предлага се въвеждането на задължително условие децата да отсъстват по семейни причини за не повече от 10 дни за цялата учебна година с предварително уведомяване от родителите.

 Право да постъпват в детска градина ще имат децата навършили 2-годишна възраст. А предучилищното образование се организира в четири възрастови групи – първа – 3 и 4-годишните, втора – 4-5 годишните, трета – 5 и 6 годишните и четвърта подготвителна – 6 и 7 годишните. Задължително става постъпването в трета и четвърта възрастови групи.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ