+ Предложи новина
26.06.2018

Предстоят законодателни промени, които да разширят дуалното обучение

Предстоят законодателни промени, които да разширят дуалното обучение

 Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив. Новите програми са по предмети от специфичната професионална подготовка в направления като приложна информатика, машиностроене, електротехника, химични продукти, минно дело и др.

 Министър Вълчев отбеляза, че предстоят законодателни промени, които да разширят дуалното обучение, с което да се отговори на изискванията на пазара на труд. През настоящата учебна година 1742 ученици се обучават в 79 паралелки в 45 професионални гимназии, докато в държавния план-прием за 2018/2019 г. са утвърдени 110,5 паралелки с вече 2873 ученици.

 Изготвен е списък с 55 специалности в 12 професионални направления, за които се предвижда остър недостиг на кадри и голямо търсене от страна на бизнеса, посочи министърът. По думите на Вълчев ще има недостиг за професии като: „Техник на електронна техника“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, „Машинен техник – машини и системи с ЦПУ“, „Електротехник“, „Техник по автоматизация“, „Оператор в минната промишленост“, „Техник по транспортна техника“, както и други като „Техник-технолог в дървообработването“, „Приложен програмист“, „Дизайнер промишлен дизайн“ и др.

 Преструктурирането на приема с цел обхващането на повече деца в технически специалности, както и математика и природни науки е още един от инструментите на политиката на МОН. За да се отговори на потребностите на бизнеса Министерският съвет одобри списък със защитените специалности и тези с очакван недостиг на пазара на труда. Предвижда се допълнително финансиране за паралелки с обучение по такива специалности, а също и стипендии за учениците в тях.

 Министър Вълчев заяви, че в училищното и във висшето образование трябва да се развиват повече дигитални и предприемачески умения, като по този начин младите хора ще бъдат по-подготвени за живота, за пазара на труда и за по-добра лична реализация. Той отбеляза, че новите компетентности ще бъдат вплетени във всички учебни програми. Министърът подчерта необходимостта децата от най-ранна детска възраст да бъдат обхванати в образователната система и добави, че инвестицията в образованието на тези, чиито майчин език не е български, има висока възвращаемост. Вълчев обясни, че екипите за обхват по межуинституционалния механизъм полагат сериозни усилия да приобщят децата и учениците от уязвимите групи. Той акцентира на важността от инвестиции в учителите и мотивирането на студентите с по-високи резултати да избират педагогическата професия.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Френски
Как да научим Английски лесно
Курсове по Счетоводство Варна
Курс Английски език Пловдив
Школа за Модерни танци Бургас
Уроци по Немски Младост
Онлайн уроци по Английски
Частни уроци по Математика Банкя
Курс Козметика
Курс Йога курсове
Обучение по Компютърна грамотност
Английски в Малта
Курсове по Испански Варна
Школа Латино танци
Фризьорски курсове Варна
Курс по Италиански Пловдив
Частни уроци по Биология в Пловдив
Спортни танци за деца Пловдив
История на архитектурата
Online уроци по Английски език
Курсове по Немски език в Бургас
Подготовка по Български език
Уроци по Музика за 3 клас
Английски упражнения
Хип Хоп танци Стара Загора
Летен курс по Английски
Частни уроци по Рисуване
Курс по Италиански
Курсове Английски онлайн
Онлайн Испански
Индийски танци уроци София
Фризьорски курс Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ