+ Предложи новина
13.01.2021

Предстои масово тестване на работещите в образователната сфера

 Едва 16, 49% от заетите в системата на предучилищното и училищното образование в Пловдивска област искат да се ваксинират срещу ковид, сочат резултатите от направените по искане на МОН списъци. 18,25 на сто са желаещите сред педагозите, а сред непедагогическите специалисти - 12,54%.

 В училищата делът на желаещите е по-висок в сравнение с детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие. Общо 18,81% от заетите  там са готови да бъдат имунизирани- 18,86% от преподавателите и 15,06% от непедагогическия персонал. В детските градини в областта искат 12,57% от педагогическия и 9,9 на сто от непедагогическия персонал – общият дял е 11,18 на сто. В центровете за подкрепа на личностното развитие желаещите са общо 17,32% (15,46% от педагозите и 27,03% от непедагогическия персонал). Противно на очакванията, данните от проучването не бележат сериозен ръст спрямо първите анкети, които бяха направени в средата на декември, но от РЗИ.

 Указанията са да продължи набирането на желаещи за ваксиниране, тоест списъците не са затворени. Базата данни към момента е пратена от МОН на МЗ, откъдето ще направят организацията кога и как да се извърши самата имунизация. Затетите в образователната система попадат във втората фаза заедно с домуващите и персонала на социалните заведения, и заетите във ферми за норки.

 В цялата страна 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев  на работна среща днес с министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и членове на Националния оперативен щаб. Както бе обявено на редовния брифинг на МЗ миналата седмица, темите на разговора бяха противоепидемичните мерки в училищата и предстоящата ваксинационна кампания. По отношение на евентуално връщане на учениците от 5. до 12. клас в училище анализът продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения.

 Вероятно ще има масово тестване на работещите в образователната сфера. По думите на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ