+ Предложи новина
16.08.2015

Председателят на ТПП в Шумен Христо Дечев: Учениците са с лоши практически умения

Председателят на ТПП в Шумен Христо Дечев: Учениците са с лоши практически умения

  Разкъсана е връзката между професионално обучение и реализация на завършилите младежи. Това обяви за Topnovini.bg председатерят на Търговско-промишлената палата (ТПП) в Шумен Христо Дечев. “Първоначално децата нямат представа какво ще учат. Друг е въпроса, че по традиция професионалните паралелки се запълват механично с ученици, които се класират по успех”, коментира Христо Дечев и посочи, че проблемът е системен и не е само на професионалните училища, а на държавата. “Въпреки, че професионалният план-прием в област Шумен се прави след съгласуване с Търговско-промишлената палата все още липсват паралелки, които да задоволяват нуждата от квалифицирана кадри в местното производство”, анализира икономистът и даде за пример фирма “Алкомет”, където се търсят средни специалисти по цветни метали, но от години подобна паралелка в Шумен не се разкрива. “За сметка на това се създават нови паралелки с модерни названия, които обучават кадри, с каквито пазарът на труда в Шуменско е преситен”, обясни още Христо Дечев. Специалистът фокусира вниманието и върху още един основен проблем – качеството на практическите умения. Тях той определи като слаби, а причина за това, според него е липсата на достатъчно професионална практика, както и недостатъчната и лоша материална база за практическо обучение в професионалните гимназии.

 “В Германия комисия от специалисти-професионалисти, извън училището изпитват уменията на завършващите. При нас учителите, които преподават те оценяват практическите възможности на възпитаниците си, което също е минус. В крайна сметка бизнесът цени практическите умения, а не дипломата”, каза още Дечев. Той допълни, че през ноември по програма “Еразъм” Търговско-промишлената палата в Шумен организира посещение в Португалия, при което ще се проучи опита на страната в системата на професионалното образование.

 Нуждите от средни специалисти в производството първоначално се съгласуват с кметовете на общините, това съобщиха от ръководството на Регионалния инспекторат (РИО) в Шумен. После директорите на местите професионална гимназии заявяват от какви професионални паралелки трябва да се разкрият в отделните гимназии. В образователния инспекторат съгласуват бройката на учениците, след което предварителният план-прием се съгласува и с местния бизнес, като окончателния документ се подписва и от председателя на Търговско-промишлената палата в Шумен. “По учебен план всяка професионална паралелка има часове за практическо обучение. Много от фирмите в Шумен и региона обаче не желаят да се ангажират с практиката на учениците”, коментира директорката на РИО-Шумен Светлана Милева.

 В област Шумен има 10 професионални гимназии плюс една професионална паралелка в СОУ “Цанко Церковски” в община Никола Козлево. Общо професионалните паралелки в областта през учебната 2014-2015 г. са 136 с около 3138 ученици. Преподавателите по практика в Шуменско са 150, като за момента няма недостиг на подобни кадри, уверяват от образователния инспекторат.

Източник: www.topnovini.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ