+ Предложи новина
23.01.2015

Предложения за поправки в закона на стойност почти 10 млн. лв. годишно за частните училища

Предложения за поправки в закона на стойност почти 10 млн. лв. годишно за частните училища

  Финансирането на частните училища ще струва 9,8 млн. лв. годишно за общо 162 частни училища, в които има между 700 и 1000 учители. Това заяви депутатът от ГЕРБ и един от вносителите на Законопроекта за предучилищното и училищно образование Снежана Дукова. Идеята за финансирането им, както и съответната евентуална сума, се планират в Законопроекта за предучилищното и училищно образование, внесен от Милена Дамянова и група народни представители от ГЕРБ, който Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене. Галя Захариева от ГЕРБ, също една от вносителите на законопроекта, обясни, че от партията на Борисов смятат финансирането на частните училища да стане факт, защото "българските деца не са частни и държавни и заслужават средствата, които държавата предоставя за услугата образование". Според нея в много държави се прилага подходът на финансиране на частните училища. Димитър Горов от БСП обаче смята, че ако се отпуснат пари за финансиране на частни училища, те ще се увеличават постоянно и накрая ситуацията ще стане подобна на тази в НЗОК.

 Извън това Захариева подчерта, че в законопроекта ще се запазят делегираните бюджети в системата на образованието или принципът, че парите следват ученика. Така даваме възможност на всички учебни заведения да имат финансиране, смята депутатът от ГЕРБ. Освен това ще бъде въведено и да се разпределят допълнителни средства въз основа на качеството на образование, което учебното заведение представя. Останалите учебни заведения няма да бъдат наказвани, а ще има различни начини на стимулиране на тези, които са се справили по-слабо, спрямо останалите, уточни тя.

 Предлага се промените в Закона за предучилищното и училищно образование да стартират през учебната 2016-2017 г., и заради това средствата ще бъдат предвидени в следващата година. Снежана Дукова добави, че за пръв път се въвежда и дуалното образование. Не на последно място Дукова обвини БСП, че са преписали Законопроекта за Народната просвета, който бе отхвърлен на заседанието на комисията, от законопроекта на ГЕРБ. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева коментира, че е повече от ясно е, че е крайно наложително да се откликне на потребността на обновяване на системата за средното образование. В законопроекта образованието е представено като национален приоритет, детето е в центъра на образователната системата с потребностите му и личностното му развитие. Залага на училищна автономия през създаване на учебни програми. Усъвършенства се системата на делегираните бюджети с нов механизъм на контрол, каза Кастрева и обяви подкрепата си за Законопроекта за предучилищното и училищно образование. Тя се обяви против Законопроекта за народната просвета, внесен от БСП.

 От своя страна Явор Гечев от БСП заяви, че няма как да се гласува този законопроект, след като вносителите не се аргументират за необходимите средства по разчети. Нека да им дадем разумно време, в което да представят финансови отчети и тогава ще се произнесем, призова той, но не бе чут от своите колеги. Въпреки че вносители от ГЕРБ не бяха подготвени с финансови данни при представяне на законопроекта пред Бюджетна комисия, членовете на комисията одобриха законопроекта. 11 от тях бяха за, против бяха трима и двама се въздържаха.

Източник: actualno.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ