+ Предложи новина
23.10.2015

Предлагат специалност "право" да се изучава само редовно

Предлагат специалност

  Университетите сами ще решават с какъв изпит да приемат студентите в юридическите факултети. Това предлагат от правосъдното министерство с промени в наредбата, която регулира обучението. Сега приемът е с изпити по български език и история. Специалност "право" вече да се изучава само редовно, а задочната форма да отпадне, предвижда още наредбата. Въвежда се единен държавен конспект за устните държавни изпити, утвърден от министъра на правосъдието. Промените бяха анонсирани от ръководството на министерството миналата седмица.

 Предложенията идват след социологическо проучване за проблемите на юридическите професии и обучение на студентите по право. Резултатите от него сочат, че обучението по право на ЕС е недостатъчно, както и това по международно публично право. Проучването сочи още, че студентите нямат достатъчно знания по данъчно право, заради което се предлага да се увеличи хорариумът по дисциплината.

 Другото предложение е като избираеми дисциплини да се включат режимът на обществените поръчки, защитата на потребителите и околната среда, както и чужд език. На завършилите езикови гимназии ще се осигурява специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост. Заради липсата на практически знания у студентите, които излизат от юридическите факултети, се предлага засилване на практическите занятия, като се ползват съдебната практика, казуси и ролеви игри. Деветте университета с юридически факултети ще могат да откриват и специализирани магистърски програми по право за профилиране в отделни области. При промени в учебната програма факултетите трябва да отчитат и мнението на студентите чрез анкета или допитване, предвижда още наредбата.

 Според мотивите трябва да се подбират студенти със способности за логическо и критично мислене и да се обхванат в по-голяма степен завършващите езикови гимназии, пише в мотивите. Предложенията са изпратени на деканите на юридическите факултети, очаква се мнението им.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Зумба Фитнес София
Курсове по Английски в Малта
Урок по Математика за 1 клас
Уроци по Рисуване Варна
Тренировки по Футбол
Курсове за Масажист
Курсове по Немски за деца
Частна детска ясла София Младост
Уроци по Немски език за начинаещи
Курсове по Рисуване Пловдив
Онлайн уроци по Английски
Курс Немски Русе
Руски език за начинаещи
Граматика по Немски език
Индивидуално обучение Френски език
Частна детска градина София Редута
Английски език online
Тест по История
Тренировки по Тенис на маса Бургас
Частна детска ясла София Възраждане
Курс Английски език Пловдив
Уроци по Биология за 10 клас
Частни уроци по Френски София
Индивидуални тренировки по Карате
Пилатес за бременни София
Езикова школа Стара Загора
Школи по танци София
Частна детска градина София Хаджи Димитър
Аз уча Английски език
Шофьорски курсове в София
Матура по Български език
Зумба танци Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ