+ Предложи новина
28.04.2015

Предлагат разделяне на гимназиалния етап на обучение

Предлагат разделяне на гимназиалния етап на обучение

  Създаването на интегрирани професионални колежи между училищното и висшето образование с две нива на обучение и подготвителен курс предлага образователният министър Тодор Танев. В разговор с журналисти по повод предстоящите образователни реформи той потвърди, че вече има политически консенсус за създаването на два такива интегрални колежа в Северозападния район. Промените са насочени основно към учениците в професионалните гимназии и към тези, които учат различни занаяти в училищата.

  На практика това предполага разделяне на гимназиалния етап на две части - до 10-и и до 12-и клас. В колежите учениците ще получават допълнителни знания и умения за професиите, които искат да работят, като ще може да се учи и без завършено средно образование, ако младежът е напуснал училище след 10-и клас. Такива ученици, които не са продължили към по-високо ниво, ще имат възможност да се обучават в подготвителния курс, а след това – да учат още две години за 4-та професионално-квалификационна степен.

  Завършилите 12-и клас пък ще имат възможност да кандидатстват и в университети, и в интегрирани професионални колежи, където отново след двугодишно обучение ще получават 4-та професионално-квалификационна степен.

  Второто ниво на интегрираните професионални колежи ще дава диплома за мениджъри или за "майстори на майсторите". Ако някой реши да продължи образованието си в университета, след като е преминал през такъв колеж, ще може да го направи, но само след полагане и на държавен зрелостен изпит. Програмата за обучение в новите звена ще бъде задавана от работодателските организации, но под контрола на министерството. Засега към създаването на подобни специалисти най-голям интерес изявяват от строителния бранш.

  Голяма е нуждата и металообработването и машиностроенето. Създаването на интегрирани професионални колежи няма да доведе до изчезването на центровете за професионална квалификация, остават и познатите досега колежи, в които се обучават професионални бакалаври, увери Танев. Вече е намерено финансиране, ако промените получат зелена светлина. По думите на Танев ги има и сградите, и учителите за тези два колежа.

  Реформата предвижда и създаването на центрове за високи постижения, които ще бъдат звена над интегрираните професионални колежи и университетите. Те ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност и ще дават възможност за работа и на хората с майсторска степен, и на докторантите от университетите.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.96 от 23 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ