+ Предложи новина
19.04.2018

Предлагат мандатност на директорите в образованието и нови учителски синдикати

Предлагат мандатност на директорите в образованието и нови учителски синдикати

  Работна група разработва законови промени за мандатност на директорите в системата на образованието и за създаване на правила, които ще предоставят възможност за национална представителност на нови учителски синдикати. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание от Национален инициативен комитет За качествена и иновативна образователна система, обясни председателят инж. Васил Николов.

 Промените, предвидени в първото предложение, предвиждат регламентация на мандатността на директорите в училищата, детските градини и началниците на Регионалните управления по образование в Закона за предучилищното и училищно образование. От Националния инициативен комитет предлагат те да имат мандат от 4 години, като след изтичането им могат да бъдат преизбирани отново, явявайки се на конкурс. „По този начин те ще се стараят повече да развиват съответната институция и себе си, да спазват законите. Ще знаят, че след 4 години могат да не бъдат избрани, а не както е досега до пенсия да им е сигурен постът“, обясни инж. Николов. „Сега директорът може да бъде уволнен само дисциплинарно, но ако си спазва неща, колкото и да е некадърен той, е задържан на поста си.“, допълни той. В момента в ЗПУО не е регламентиран механизъм, по който се случва прекратяването на трудовите договори на директорите, а само кой прави това.

 Другото предложение, което ще бъде обсъдено по време на работната група в Народното събрание, е свързано с идеята за национална представителност на нови учителски синдикати. С него от Комитета подготвят промени в Кодекса на труда, с които учителите ще имат възможност да създадат работещ синдикат, който да не бъде зависим от КНСБ и КТ „Подкрепа“. Предложението идва от самите учители, обясниха инициаторите на работната група.

 Освен двете предложения са мандатност и нови учителски синдикати, от Инициативния комитет подготвят още 12 предложения, обясни председателят. Част от тях са свързани правото на творчески отпуск и ранно пенсиониране за учителите. Предложенията засягат и броя на отпечатваните ученици. От Комитета предлагат учителите да класират одобрените учебници и само тези, които съберат най-голямо одобрение, да бъдат предлагани на пазара. Промените предвиждат и въвеждане на модел на адаптация при постъпване в ясла или детска градина, в който родителят да взема участие, както и видеонаблюдение, което да може да бъде изискано от компетентните органи. Освен това, от Инициативния комитет предлагат финансирането на психолози и медицински лица да не бъде е от училището, за могат да си го позволят всички учебни заведения. За обсъждането на тези предложения все още не е насрочена среща, но две по две ще влязат в Народното събрание, обясниха от Комитета.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.9 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Фитнес клубове София
Уроци по Пеене Стара Загора
Частни уроци по Френски език
Учене на Английски език у дома
Курсове Ноктопластика Пловдив
Частни уроци по Литература Ловеч
Индивидуални уроци по Френски език Варна
Индивидуални уроци по Латино танци
Курс по Английски език Стара Загора
Изучаване на Английски език онлайн за начинаещи
Как да науча Английски
География на Европа
Онлайн Английски
Ичс Английски
Народни танци за деца Варна
Латино танци уроци
Уроци по Български език за чужденци онлайн
Подготовка по Биология
Online курсове по Немски език
Школа Латино танци
Психология курсове
Начална Компютърна грамотност
Курсове за Маникюр Бургас
Курсове по Английски
Курсове по Немски език в Русе
Учител по Български език и Литература
Частна детска ясла София Надежда
Частна детска ясла София Възраждане
Уроци по Английски език за матура
Матура по БЕЛ
Хип Хоп танци Стара Загора
Уроци Английски София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ