+ Предложи новина
13.06.2016

Предлагат литературата да стане избираем предмет на държавните зрелостни изпити

Предлагат литературата да стане избираем предмет на държавните зрелостни изпити

 Държавният зрелостен изпит трябва да бъде по български език, а литературата да е избираем предмет, като историята, географията и други. Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ - Пловдив д-р Теофана Гайдарова, езиковед и университетски преподавател. По думите ѝ, идеята е само българският език да е задължителен учебен предмет за матура. „Така ще се сложи по-силно ударението върху него и подготовката ще бъде по-добра, тъй като българският език и литературата са два различни премета“, каза още д-р Теофана Гайдарова. По думите й, сега има училища, в които се учи само литература, тъй като учителите преценят, че материалът е толкова голям, че оставят българския език за накрая, а до него изобщо не се стига.

 „Когато студентите дойдат в университета нямат представа, какво представлява българският език, като наука“, каза още Гайдарова. По думите й, това не е задължително за всички завършили средно образование, но те трябва да имат добра представа за практическото използване на езика. „Не може без теоретични познания да достигнеш добро практическо равнище,“каза още д-р Теофана Гайдарова.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ