+ Предложи новина
11.06.2020

Предлагат четиридневна учебна седмица за учениците, петия ден - онлайн обучение

 Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени в училищния закон, обсъдени на Отраслов съвет в просветното министерство от синдикати, работодатели и ръководството на МОН, съобщи Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата.

 По думите му идеята е все още на етап проект и със сигурност ще се обмисли много внимателно и детайлно, преди да влезе в сила. Целта е да се даде възможност на всяко училище, не само на иновативните, да въведе до 20% в учебните планове и дни за дистанционно обучение, ако желае. "Така при една седмица от 5 дни, един от дните може да бъде посветен на дистанционно обучение", казва Стаматов, който дава пример с Австрия. Там понеделник и вторник учениците учат в училище, а сряда имат дистанционни часове вкъщи, в които обикновено работят по поставен от учителите проект. "У нас този ден най-вероятно ще се сметне за разтоварващ, но всъщност той е от най-пълноценните за децата, защото през това време те хем научават много нови неща, хем им е интересно", смята Стаматов. Според него 20%-те от часовете в електронна среда могат да се приложат само за един учебен предмет, или за всички предмети, в зависимост от желанието и спецификата на училището. Става въпрос само за възможност, която няма да има задължителен характер, пояснява той, като според него реалистичният срок за въвеждането й в закона е ноември-декември т.г.

 Една от промените в закона за предучилищното и училищното образование ще е свързана с ясно дефиниране на това що е то дистанционно обучение, както и с прилагането на тази форма при грипни ваканции - нещо, което вече бе анонсирано от просветния министър Красимир Вълчев. Идеята е така да не се изпуска учебен материал. С друга промяна ще се регламентира и въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните - също оповестено вече намерение.

 Сред другите обсъдени вчера промени в закона е и засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН, който в момента не е разписан достатъчно в закона. "Някои малки училища разполагат с големи имоти, като в страната има негативни практики за събиране на пари и отдаване под наем на тези имоти, като в същото време учебните заведения твърдят, че нямат достатъчно пари", коментира Стаматов. По думите му една от промените в това отношение ще е директорите и заместник-директорите да не могат да бъдат членове на въпросните училищни настоятелства.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.81 от 42 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Учене на Английски език
Немски език упражнения
Частни уроци по Литература София
Учители по Математика
Италиански културен център София
Школа по Английски език Варна
Футбол за деца София
Индивидуални уроци по Испански цени
Частни уроци по Испански език
Курсове за Маникюр Варна
Курс по Италиански език Бургас
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Индивидуални тренировки по Зумба в София
Народни танци София
Частни уроци по Рисуване
Езикова школа Пловдив
Брейк уроци
Частна детска ясла София Младост
Хип Хоп танци София Младост
Курс по Индийски танци
Курсове Немски език Пловдив
Йога Велико Търново
Домашно по Математика за 7 клас
Частна детска ясла София Борово
Спортни танци клипове
Частни детски градини София
Българска Йога
Уроци по Компютърна грамотност Варна
Латино танци уроци
Английски език начално ниво
Уроци по Математика София
Частни уроци по Биология Бургас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ