+ Предложи новина
16.10.2018

Предлагат безплатно висше образование за бъдещите учители

Предлагат безплатно висше образование за бъдещите учители

 Следването в професионалните направления “Педагогика на обучението по...”, “Математика”, физически и химически науки, както и в “Религия и теология” ще бъде безплатно от академичната 2019/2020 година. Това ще стане факт с промяна в Закона за висшето образование, която предстои да бъде внесена от образователния министър Красимир Вълчев. Промяната важи за професионалните направления, за които има най-ниско търсене от страна на кандидат-студентите, но пък се очаква бъдеща потребност на пазара на труда, обясни министърът.

 В момента промяната се обсъждала, защото е необходимо да се отделят средства с бюджета за следващата година. Нямало да бъдат необходими много пари, защото студентите в тези направления не са толкова много. В зависимост от специалността и университета с промяната на студентите ще бъдат спестени между 200 и 750 лв. на година. В Софийския университет например студентите от направлението “Педагогика на обучението по...” плащат 400 лв. годишно, а в Пловдивския - 500. Следването в “Математика” излиза 640 лв. Таксата за “Религия и теология” в Софийския университет е 500 лв., а в Пловдивския - 600 лв. За различните специалности в направлението “Химия” в Софийския университет пък се плаща от 200 до 750 лв. годишно.

 Ще продължи политиката на намаляване на приема в професионалните направления, в които има нерационално търсене като икономика, администрация и управление, право, туризъм, каза още министърът. Според него истинският проблем е, че в почти всички направления ще има недостиг на специалисти. “Недостиг ще имаме на инженери, в областта на природните, хуманитарните, аграрните, педагогическите науки, медицинските. При медицинските нямаме липса на търсене, докато при инженерните имаме липса на търсене от страна на кандидат-студентите, затова трябва да ги насърчаваме”, коментира Красимир Вълчев.

 Тази година не е определен прием за “Администрация и управление” и “Туризъм” в Аграрния университет в Пловдив, по “Туризъм” и “Национална сигурност” - във Великотърновския университет, за “Социални дейности” в Медицинския университет в Плевен, за “Администрация и управление” във Военния университет “Васил Левски” във Велико Търново, за “Туризъм” в Пловдивския университет, за “Национална сигурност” в Русенския. Не е даден прием също за “Администрация и управление” и “Икономика” в Университет “Проф. Асен Златаров” в Бургас, за “Администрация и управление” в Химикотехнологичния и металургичен университет, както и за “Икономика” и “Туризъм” в Шуменския университет.

 “Приемът през следващите години ще намалява - и заради политиката на МОН, и заради демографската ситуация. Увеличихме обаче приема на студентите от българските диаспори”, обобщи министърът. С поправките в Закона за висшето образование ще бъде внесен и мораториумът над разкриването на нови висши учебни заведения, филиали и колежи.

 “Крайно време е мораториумът да се внесе, приехме го на заседание на Съвета на ректорите на 21 октомври 2017 г., а аз го внесох в министерството на 17 ноември 2017 г., коментира проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите. “В какъв вид точно ще бъде внесен, все още е предмет на разговори. Аз подкрепям документа, но ще решат депутатите”, каза Красимир Вълчев. Допълнително 40 млн. лв. ще има догодина за висше образование. Парите ще бъдат свързани с качеството на обучението няма да се раздават на всички поравно.

 Промените в закона предвиждат възлагане на по-големи правомощия на ректорите чрез договори за управление, сключени с министъра. Красимир Вълчев посочи, че така ректорите ще имат по-голяма отговорност за изпълнение на стратегическите задачи за развитието на съответния университет. Те ще имат възможност да преструктурират приема към професионални направления, в които са по-силни. Така ще бъдат по-отговорни към интересите на обществото, а не единствено пред академичния състав.

Източник: www.24chasa.bg

Оценка 4.88 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Спортни танци Стара Загора 2014
Школа по Математика Пловдив
Народни танци Люлин
Online уроци по Английски език
Курсове по Фризьорство
Уроци по Информатика София
Уроци Рисуване
Курс по Немски
Танго урок n2
Курсове Немски Бургас
Математика за 7 клас
Италиански културен център София
Индивидуални курсове по Английски
Народни танци София
Курсове за Масажи
Вечерен курс по Руски език за начинаещи
Езикови курсове в Пловдив
Тест Английски език
Частна детска градина София Павлово
Web design курсове
Искам да науча Английски език
Изучаване на Английски език
Уроци по Плуване за възрастни
Курсове Компютърна грамотност Пловдив
Интензивен Курс по Френски
Латиноамерикански танци Самба
Балет деца Люлин
Гръцки език Пловдив
Учител по Математика Младост
Балетна школа София Модерен Балет
Изучаване на Италиански език
Курсове по Немски език цени
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ