+ Предложи новина
15.08.2016

Преди началото на учебната година училища масово закриват и сливат паралелки

Преди началото на учебната година училища масово закриват и сливат паралелки

  За поредна година много училища у нас закриват или сливат паралелки след приема за средно образование, в големите градове в страната. Основните причини за това са липсата на интерес към определени специалности и малкото деца, явили се на изпитите. След трите етапа на класиране в профилираните и в професионалните училища в Шумен са се записали 506 ученици при 702 свободни места в общо 27 паралелки. Сигурно е, че три паралелки вече са нулирани. Те са по „Кетъринг“ в Гимназията по облекло и хранене, чуждоезиковият клас в „Никола Вапцаров“, както и една от двете паралелки в СОУ „Панайот Волов“. Вече е сигурно че наесен ще бъдат закрити осем класа в Благоевградско. „Става дума за СОУ „Неофит Рилски“ в Банско, ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, 5 СОУ „Г. Измирлиев“ в Благоевград, 7 СОУ „К. Шапкарев“ в Благоевград, ПГИТ „Асен Златарев“ в Петрич, ПТГ в Сандански, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли и СОУ „Братя Каназиреви в Разлог“, каза пред „Труд“ началникът на регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

 Седем зaкpити и тpи cлeти пapaлeлки има в yчилищaтa oт Великотърновска област. Затворени и пpeoбpaзyвaни клacoвe имa в yчeбни зaвeдeния в Гopнa Оpяхoвицa, Ляcкoвeц, Свищoв и Вeликo Tъpнoвo. Пет паралелки спират дейност в училищата в Търговищко. След седми клас няма прием в езиковата гимназия, а в икономическата ще липсва специалността „Компютърна анимация“. След VІІІ клас от утвърдени 21 паралелки с професионална насоченост няма желаещи за две в гимназии в Търговище. Пропада и една профилирана в гимназия в Омуртаг. Закрити паралелки във Варна и в региона има, но те са предимно в професионалните гимназии и за специалности, към които е нямало интерес, показва справка на регионалното управление на образованието. По същата причина в три средни общообразователни училища – във Ветрино, Аксаково и Провадия, няма да има професионални гимназиални класове по агроекология, търговия и предприемачество. Осем училища в Пловдивска област ще трябва да закрият класове. Дори модерната специалност „Контрол и качество на храните“ в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии в Пловдив не успяла да привлече интереса на достатъчен брой осмокласници.

Ремонти в десетки обекти в София

 На този етап от информацията, подадена за град София е видно, че в 25 общински училища се извършват ремонтни дейности, съобщиха от Министерството на образованието пред „Труд“.
„За закритите паралелки очакваме информация от районното управление на образованието в София град“, уточняват от ведомството. По традиция училищата в София не страдат от липса на ученици. Тенденцията от последните години показва, че в столицата паралелки не се закриват.

Дейности за над 1 млн. лв. в Шумен

 В общинските училища и детски градини на Шумен текат усилени ремонти общо за 1,135 млн. лева. Догодина ще бъдат инвестирани над 13 млн. лв. евросредства в подобряване на образователната база. Готови са проектите за четири училища в големите квартали на града – СОУ „Васил Левски“, СОУ „Панайот Волов“, СОУ „Трайко Симеонов“ и НУ „Ил. Р. Блъсков“. В над 18 учебни заведения в Пиринско се правят ремонти преди началото на новата учебна година. Във Велико Търново отпуснатата сума от 5 млн. лв. е дадена за 18 школа.

Топлоизолации правят във Варна

 Планови летни ремонти има в 13 училища и 17 детски градини във Варна. На повечето места се поставят топлоизолации, хидроизолации на покривите, подменят се и дограми, като работата ще приключи до края на месеца. В Търговищка област 11 школа се реновират, като в девет от тях се обновяват класни стаи и санитарни възли. Всички основни или козметични ремонти в училищата на територията на Пловдивска област засега вървят по план.

Източник: www.trud.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Йога за бременни
Уроци по Английски Овча Купел
Урок по Английски език за 2 клас
Компютърни курсове София
Зумба уроци
Онлайн курсове по Немски
Учител по Английски София
Частни уроци по Английски език Бургас
Балет за деца Велико Търново
Граматика на Английски език
Курсове по Математика за 3 клас
Урок по Плуване
Уроци по Плуване в Пловдив
Уроци по Плуване
Курс Испански език Варна
Уроци по Китара в София
Курсове по Английски език Бургас
Курсове за Маникюр Варна
Учител по Български език и Литература
Частна детска градина София Бъкстон
Уроци по Английски
Курсове Графичен
Курсове по Български
Частни уроци по Френски език Варна
Френски център София
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Уроци по Рисуване за начинаещи
Математика за 10 клас
Олимпиада География
Уроци по Салса онлайн
Великденска олимпиада по Математика за първи клас
Английски език уроци за начинаещи
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ