+ Предложи новина
05.09.2018

Преди началото на учебната година 1700 места за учители в цялата страна са свободни

Преди началото на учебната година 1700 места за учители в цялата страна са свободни

 Две седмици преди началото на учебната година незапълнени остават малко над 1700 места за учители, съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. В София свободните позиции са близо 300, в Пловдив - малко над 100, уточни тя. Две седмици по-рано ситуацията беше доста по-тревожна - в столицата например се търсеха над 600 преподаватели, а в Пловдив - 180.

 Най-големи липси продължава да има при началните учители, преподавателите по информатика, програмиране, компютърни мрежи и пр. Търсят се още учители по география, математика, ресурсни учители и пр., показват списъците на свободните работни места в София. В Бургас се търсят и преподаватели по български език и литература, чужди езици, логопеди и пр. Във Варна наред с тези профили се търсят още учители за някои специфични предмети - по солфеж и хореография в началния курс, по фризьорство и счетоводство за професионалните гимназии, по теоретично обучение по архитектура и строително инженерство (в обявата е посочено "строителен инжинер"), а също и агроном лектор, психолози и т.н. В Русе незаети места има в основните училища в града и средните училища в околните селища.

 Проблемът е по-тежък в големите градове, а в някои малки населени места има резерв от пенсионирани педагози, които ще се върнат в системата. В други райони пък ще се наложи да се наемат и хора без педагогическа правоспособност, макар че към тях също ще има изисквания. „Ние държим такива кадри да са със съответната квалификация, за да гарантираме качеството на обучение на учениците“, обясни Михайлова.

 Въпреки че в последните години правителството се опитва да направи педагогическите специалности по-привлекателни за студентите с различни стимули, в тях хронично остават незапълнени бройки и това се видя и при допълнителния прием, който обявиха много университети след трето класиране. Незаети бройки в педагогика имаше даже в Софийския университет.

 В около 50 училища в страната децата няма да си купуват бележници тази година, защото учителите ще работят с електронни дневници, стана ясно от репортаж на БНР. Електронният дневник ще е достъпен чрез мобилно приложение в телефоните на учителите и родителите, като чрез него родителите в реално време ще получават пълна информация за оценки, отсъствия, домашни, бележки, забележки и отношение към различни проблеми, които съществуват в училище, обясни директорът на 119-о СУ в София Диян Стаматов. За тези родители, които не са на ти с дигиталния свят, в края на всеки месец ще бъде предоставяна информация за отсъствията и оценките на тяхното дете.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Английски език Шумен
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Йога курсове Варна
Курсове по Английски език София Младост
Уроци по Пиано за деца София
Курсове за Фризьори София
Фризьор София
Уроци по Математика за 1 клас
Курсове Компютърна грамотност София
Бг Салса
Уроци по Английски Лозенец
Немски език начинаещи
Спортни танци за деца Варна
Курсове по Рисуване уасг
Упражнения по Английски онлайн
Курсове по Испански
Френски онлайн
Клуб Народни танци Пловдив
Частни детски градини Хиподрума
Компютърна грамотност онлайн
Английски език за 2 клас
Пилатес за корем
Уроци по Балет за деца
Частна детска ясла София Гоце Делчев
Уроци по Турски език за начинаещи
Курс Excel
Курсове Педикюр
Салса школа
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Курс по Счетоводство
Примерни тестове за матура по География
Спортни танци за деца
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ