+ Предложи новина
26.02.2018

Преди Баба Марта сняг и студ затварят училища в страната

Преди Баба Марта сняг и студ затварят училища в страната

  В няколко общини в страната учебните занятия бяха преустановени заради усложнена пътна обстановка, затруднен достъп до учебните заведения или голям брой отсъстващи ученици. Учениците в община Лозница няма да учат до сряда включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков. Ваканцията е обявена със заповед на кмета на общината. Трите дни няма да се отучват, ще се преструктурира учебният материал, уточни Петков. Учебни занятия само днес няма да се провеждат и в три села в община Кубрат – Равно, Юпер и Бисерци. В четири училища в Русенска област няма да има учебни занятия днес, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева. Причината е влошената метеорологична и пътна обстановка. До селата Червена вода, Пиргово и Мечка не е успял да стигне училищният автобус, лошо е положението и в Сваленик. В Семерджиево пък часовете са намалени, заради прекъсване на тока.

Обилният снеговалеж стана причина тази сутрин кметът на Оряхово Росен Добрев да издаде заповед, с която отменя учебните занятия в цялата община до 1 март. Причината е изключително тежката зимна обстановка навсякъде в общината. Имаме преспи по 2-3 метра. Най-тежко е положението в село Селановци, където няма и ток“, каза кметът на Оряхово, цитиран от Дарик.

 Заради влошената метереологична обстановка днес и утре са отменени учебните занятия в осем учебни заведения на територията на две силистренски общини - Тутраканска и Главинишка, съобщиха от Регионалното управление на образованието. В Главиница не работят и детските градини, а в Тутракан има дежурни групи. От утре също в рамките на два дни ще бъдат преустановени учебните занятия и в училищата в община Дулово. Двете учебни заведения на територията на община Шабла също ще останат затворени във вторник и сряда, със заповед на кмета Мариян Жечев. От общината изтъкват като причини усложнената зимна обстановка и големия брой ученици, отсъстващи от учебни занятия заради заболявания. Училища в две общини в област Шумен също са преустановили учебните занятия заради лошото време.

 В община Венец зимната обстановка е усложнена. Заради навявания е затруднено движението, затова част от учениците, които пътуват от населените места до училище "Н. Й. Вапцаров" в общинския център, не са успели да дойдат. Затова учебният процес се преустановява до сряда, съобщи кметът Нехрибан Ахмедова. Останалите две училища в общината - в селата Ясенково и Изгрев, ще продължат заниманията си с ученици. Цяла седмица пък детските градини в общината няма да работят, защото справката сочи, че има много малко деца. Във връзка с усложнената зимна обстановка, ниските температури и невъзможността за провеждане на нормален учебен процес в училищата и детските градини на територията на община Каолиново кметът Нида Ахмедов обяви за неучебни 27 и 28 февруари за всички училища на територията на общината. Детските градини няма да работят до 2 март. На различни места в останалите общини са свикани кризисните щабове, за да се прецени дали да бъде обявена извънредна ваканция.

 Училища във Варненска област обявиха дървени ваканции. Със заповед на кмета на Суворово Павлин Параскевов вторник и сряда са обявени за неучебни дни за учениците в града и в Чернево и Николаевка. Очаква се ваканции да бъдат обявени и в общините Аксаково и Вълчи дол. Заради лошите метеорологични условия и очакваните обилни снеговалежи учениците в Смолян ще бъдат разпуснати във ваканция, съобщи кметът на общината Николай Мелемов. Учениците няма да са на училище от вторник (27 февруари) до 1 март (четвъртък) включително, уточни той. „През следващите дни се очакват обилни снеговалежи и много ниски температури, затова е добре учениците да останат по домовете си”, коментира още градоначалникът.

 В Добрич със заповед на кмета Йордан Йорданов училищата ще останат затворени утре и в сряда. В заповедта се казва, че причините са очакваното влошаване на метеорологичните условия – силен вятър и застудяване според НИМХ и невъзможността отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях. Възможно е ваканцията да продължи и в четвъртък, ако обстановката остане тежка и температурите паднат още. Двете учебни заведения на територията на община Шабла - в Дуранкулак и в град Шабла, също ще останат затворени на 27 и 28 февруари /вторник и сряда/, със заповед на кмета Мариян Жечев. От общината изтъкват като причини усложнената зимна обстановка и големия брой ученици, отсъстващи от учебни занятия заради заболявания. Неучебни дни са обявени и в община Добричка от 27 февруари до 1 март включително, за всички ученици от училищата на територията на общината. Причините – влошаването на метеорологичните условия – силен вятър, минусови температури, снегонавявания, затруднения при транспортиране на учениците и невъзможност да се постигнат необходимите температури в класните стаи.

 В Тервел дните 27 и 28 февруари ще бъдат неучебни за всички учебни и детски заведения. От общината поясняват, че детските градини и ясли в Тервел и градините в селата Зърнево, Орляк и Безмер ще организират работата в съответствие с броя на децата. Причините за дървената ваканция – усложнената зимна обстановка и многото пътуващи до други населени места ученици.

 Перник пак остана без парно отопление. По тази причина кметът на Перник Вяра Церовска разпореди да бъдат разпуснати учениците от училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Иван Рилски“, „Христо Смирненски“, „Д-р Петър Берон“ и „Св. Константин Кирил Философ“ в града.

 В три общини във Врачанска област от вторник е обявена дървена ваканция заради тежката зимна обстановка, каза за Дарик Митонка Червеняшка от Регионалното управление по образованието във Враца. В общините Враца и Бяла Слатина няма да има учебни занятия на 27 и 28 февруари, а в община Хайредин - в дните до 1 март включително. От утре са затворени също Средното училище в Криводол и Обединеното училище в село Краводер от същата община. Заради ниските температури и силния снеговалеж, със своя заповед на кметът на Плевен Георг Спартански обяви дните 27 и 28-ми февруари за неучебни. Заповедта е валидна за всички училища на територията на община Плевен, както и за община Долна Митрополия.

Източник: www.actualno.com

Оценка 4.89 от 27 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Зумба танци видео
Курс по Excel
Школа по танци София
Английски език курс
Народни танци деца
Пилатес София Борово
Индивидуални тренировки по Бокс
Как да науча Английски език
Латино танци Велико Търново
Курс Счетоводство Варна
Частни детски градини Обеля
Народни танци в Стара Загора
Уроци по Латино танци онлайн
Английски език а1.1 - безплатни видео уроци за самоподготовка
Курс по Английски език в София
Частна детска ясла София Мусагеница
Курсове в Пловдив
Фризьори Варна
Курсове Английски
Уроци по Математика София Младост
Спортни танци София
Частни уроци по Литература Стара Загора
Индивидуални уроци по География
Клуб Салса
Латино танци за деца София
Аз мога повече Английски език София
Латино урок
Салса в Пловдив
Урок по Български език
Online уроци по Английски език
Уроци по Руски език София Младост
Модерен Балет в Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ