+ Предложи новина
27.07.2017

Празник на пеперудите събра кюстендилски деца край водопада Полска скакавица

Празник на пеперудите събра кюстендилски деца край водопада Полска скакавица

  Уникален празник на пеперудите събра стотици кюстендилски деца край село Полска Скакавица. След 4-годишно прекъсване единственият по рода си фестивал беше възстановен, обяви организаторът на проявата Борислав Крумов от Сдружение „Роден край“. По негови думи целта на празника е възстановяване на традициите и опазване на природните богатства на района. „Не случайно избрахме мястото. В землището на селото се намира Полскоскакавишкият водопад, който е трети по големина в България, с уникални природни дадености и голямо биоразнообразие.

 В района се срещат около 600 вида нощни пеперуди и 150 вида дневни пеперуди. Голяма част от пеперудите използват за храна определени видове растения. „Изчезнат ли растенията, изчезват и съответните видове пеперуди. Опазването на това богатство зависи от нас – жителите на района“, коментира още Крумов.

 В празника взеха участие ученици от ОУ „Св. Кирил и Методий”, Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Иван Вазов” и ПГИМ „Йордан Захариев”. В програмата бе включено дефиле на деца, пременени като пеперуди, а за кралица бе избрана Виктория Димитрова. „Най-емоционално и оспорвано бе дърпането на въже. Силно затруднени от момичетата на Шесто ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, спечелиха момчетата от Пето ОУ “Христо Ботев”. За всички участници в атрактивния карнавал бяха подсигурени награди и грамоти, а празникът завърши с много песни, танци и веселие“, обявиха още от Сдружение „Роден край“.

 Изследвания върху дневните пеперуди в България се извършват повече от 150 години. Основната причина за това голямо разнообразие от видове у нас е разположението на България в две изключително ясно изразени климатични зони. От друга страна релефът варира от обширни равнинни части до високи планини, а между тях има хълмисти и котловинни местности, което оказва немалко влияние върху видовете, виреещи в дадения район. С две думи голямото разнообразие на климатичните условия, релефа, растителността и даже геоложкия строеж е създало идеалните условия тук да се появят всякакви видове пеперуди, за които цяла Европа би завидяла.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Народни танци Варна за деца
Транскрипции в Английския език
Индивидуални уроци по Испански
Английски език ниво а1
Частна детска градина София Люлин
Немски език в София
Английски език за 2 клас тестове
Школи по Народни танци София Надежда
Математика уроци
Матура по Български език
Курсове по it
Подготовка за матура по Математика
Граматика по Немски език
Частни уроци по Математика Пловдив
Уроци по Плуване за деца в Перник
Йога курс цени
Курсове за IELTS Варна
Искам да науча Английски език
Курсове за Маникюр Стара Загора
Частна детска градина София Павлово
Курсове Народни София
Танго танцуваме
Курсове Руски език Варна
Матура Български език
Фитнес клубове в София
Въпроси по География
Уроци по Математика Варна
Онлайн обучение по Английски език
Уроци по уличен танци
Варна Бокс
Български език за чужденци
Матури по БЕЛ
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ