+ Предложи новина
04.12.2017

Правителството инвестира над 1 млрд. евро в образованието през следващите 4 години

Правителството инвестира над 1 млрд. евро в образованието през следващите 4 години

  Систематичните инвестиции в образованието са върхов приоритет за българското правителство, защото без тях общество, което обхваща всички граждани и което въвежда нови идеи и процеси, е невъзможно. Това каза заместник-министърът на образованието Деница Сачева миналата седмица в МОН.

 През следващите 4 години правителството на България ще инвестира над 1 млрд. евро в образование, по-конкретно в увеличаване на заплатите на учителите. Намерението ни е да удвоим учителските заплата и така средната заплата на учител ще стане по-висока от тази за страната. Предвидени са и значителни инвестиции в образователната инфраструктура, най-вече в професионалните училища и техникумите, посочи Сачева. Особено важно е концентрирането върху ценностите. От няколко години говорим за връзката между образование и бизнес и тя трябва да се запази и съхранява. Но връзката на образованието с ценностите трябва да е на първо място. Защото първостепенната цел на образованието е личната самооценка и удовлетворение, възможността сам да откриеш таланта си, а чак след това идва връзката с трудовия пазар.

 Зам.-министър Сачева подчерта, че дигиталната трансформация на обществото и дигиталните умения изисква пълно внимание, там се изисква холистичен подход, а не само разговор за инвестиции в дигиталните умения на средношколците и студентите. Става дума за по-обхватни задачи, които отиват отвъд възрастта на учениците и студентите: трябва да се говори за дигитални умения на цялото население, дигиталната грамотност на всеки гражданин ще става все по-важна. Бъдещото неравенство няма да е повече социално-икономическо, а базирано на дигиталните умения и информацията – между отделните държави, между различните слоеве на обществото и най-вече, когато говорим за маргинализирани групи – какво да се направи за включването им в това образование. Сачева отбеляза, че в момента ученици и учители често взаимно се обучават по дигитални умения. Вече 1500 училища имат Wi-fi системи. Предвидени са и специални пакети за млади учители. Целта е учителската професия да стане по-привлекателна като професия на бъдещето.

 Друго предизвикателство е въвеждането на гражданското образование, което да стане компонент от обучението по различни предмети в училище. Образованието ще бъде акцент и по време на българското председателство на ЕС. „Оценяваме като успех това, че благодарение на работата на 1 100 екипи от учители, директори, социални и здравни работници, представители на граждански организации, посетили адресите на отпаднали от училище деца, успяхме да върнем в клас една трета от отпадналите“, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Източник: www.vesti.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Online курсове по Немски език
Държавен зрелостен изпит по География
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Частни уроци по Литература
Курс Немски Пловдив
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Руски език курсове
Курс по Немски Варна
Курсове по Италиански Бургас
Двойно Счетоводство
Курс Английски Варна
Танци Хип Хоп
Школа по Английски език в Казанлък
Уроци по Френски език Варна
Изучаване на Английски език online
Уроци по Гръцки
Латино танци за възрастни София
Нови Фитнес тенденции Зумба
Частна детска градина София Борово
История на българската Литература
Диети и Фитнес Зумба
Частни уроци по Математика Бургас
Уроци по Биология Бургас
Транскрипции в Английския език
Детски школи по Футбол
Индивидуални тренировки по Волейбол
Матура Английски език
Курс по Английски език за начинаещи
Английски език нива
Уроци по Плуване за възрастни Русе
Текстове на Английски език
География на света
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ