+ Предложи новина
25.08.2020

Повишава се интересът към обучението на децата от родителски кооперативи

 Пандемията принуди повече семейства да търсят алтернатива на стандартното образование и повиши интереса към домашното училище и обучението на децата от родителски кооперативи. Но не избирайте тази форма само заради страх от присъствени часове в клас, защото това е  модел на обучение със съвсем различна философия, предупреждават семейства, които вече са я възприели за своите деца. При нея в центъра е родителят, а не държавата, и той организира обучителния процес. В масовия случай единият партньор трябва да остане у дома, а другият да е в състояние да осигури издръжката. 

Алтернативни форми на образование у нас бяха представени на конференция в Конгресния център на панаира. Тя събра родители от цялата страна, а за децата им бяха осигурени арт занимания. Няма нищо общо между домашното училище и обучението от разстояние, което се проведе принудително в края на тази учебна година заради пандемията, подчерта Елиян Петков от Асоциацията за домашно образование. Тази алтернативна форма не пренася класната стая у дома, а е по-гъвкав модел, при който се учи постоянно, не по график от понеделник в 7,30 часа.

 Само на път към морето можем да вземем поне 5 урока по география и други дисциплини, дава пример Петков – къде е север и юг, агрегатните състояния на водата, що за планета е слънцето, кои градове са между Асеновград и Варна, защо ни става лошо в планината предимно, когато пътуваме от север на юг. „Всичко е въпрос на импровизация и комбиниране на различен тип знания по естествен начин.

 Но домашното образование не е като домашната ракия и домашната лютеница. Не е направи си сам, а изисква голяма организация и огромна отговорност от страна на родителите“, подчертава Елиян Петков.
Като основно предимство изтъква, че семейството е по-заинтересовано отколкото държавата, по-бързо реагира и прокарва проекция в бъдещето, съобразена с индивидуалността на детето и с фамилните ценности. „Те са във фокуса наред със знанията, които искаме да са налице след години, а не политики. Излишните неща се отстраняват, а не се поддържат като патерица, за да може например да се осигури хорариум на учителите“, казва той.

 В момента у нас около 1000 семейства прилагат домашно обучение за децата си, но няма официална статистика. Хлапетата са записани в учебни заведения, но в самостоятелна форма и не посещават занятия. Готвят се у дома по организация, създадена от семейството, и накрая държат изпити, за да се верифицират знанията и да е сигурно, че се постига определен стандарт на обучението.  Това може да стане в наше школо и позволено от закона, но много семейства избират вариант децата им да учат дистанционно в училища зад граница и държат изпитите на английски.

 Началото на домашното образование в България е преди 20 г. по примера на Швейцария и САЩ, в момента общности има в София, Пловдив и Варна. Под тепетата преди години стартира Домашно училище, а тази есен друг родителски кооператив отваря яслена група.

Проблемът да се практикува алтернативната форма не е в законовата база или в институционални ограничения, а в начина на мислене,
уверява Елиян Петков и прогнозира, че тепърва предстои тенденцията да се задълбочава заедно със свободомислието на семействата и достъпа им до информация какво се прави по света.

 Асеновградчанинът е баща на 4 деца и се запалил по алтернативния модел преди 20 г. от кооперативно училище в Швейцария. Именно личният опит го е убедил, че домашното образование първо се случва с родителите, а после с децата. По чуждия модел, внедрен в неговия дом, училище извън обикновената класна стая вече е завършила най-голямата му дъщеря Теодора. Докато у нас се уреди нормативно възможността за домашно обучение, била дистанционна ученичка на щатско школо. Днес следва пак така в университета  Дюк в САЩ и успоредно в Китай.

 18-годишната Виктория пък ще завърши идното лято. Тя е пианист и лауреат на много конкурси, завършва Тринити колидж в Англия, за да верифицира музикалното си образование. Двете са национални състезателки по тенис на маса и балкански шампионки, а Теодора и републикански първенец. Домашното обучение с карате пък съчетава 14-годишният Николай, а Елизабет е едва на 4 г. 

 Елиян Петков може да си позволи домашното обучение благодарение на частния си бизнес. Той помага с точните науки, защото е завършил Математическа гимназия. Жена му  Радослава пък е хуманитарист с диплома от СУ. Петков е категоричен, че алтернативната форма не ощетява социализацията на децата. „Напротив, училището ги поставя в изкривена среда. Реално ли е да общуваш с 30 деца на твоята възраст в продължение на повече от 10 г.?! Ако средата в класа се окаже неподходяща за детето, в стандартното училище няма изход за него. Домашното осигурява много по-шарена среда и гъвкавост“, обяснява Петков. И добавя, че обучение в семейството се търси истинското познание, а не оценки или усвояване на техники за преодоляване на изпитни формати и формална диплома.

 „Нека родителите да вземат решенията за децата си, а не да чакат държавата да прави това“, призова Петков. Асоциацията за домашно образование помага с технологични практики и юридическа помощ по конкретни казуси.

Ученикът: Не ми става скучно

 12-годишният Алекс Александров никога не е влизал в клас и се обучава у дома. Това избрало за него интернационалното му семейство с баща българин и майка полякиня, а момчето говори най-свободно английски, защото се явява в края на всяка година на изпити в чуждо училище за верифициране на знанията си. Няма график и не се налага да излизам от семейството си, за да ходя на училище. Проведени по този начин, уроците не ми омръзват, казва Алекс.

 Баща му Димитър Александров пък е доволен, че всички разполагат с времето си. Живеят в София и често пътуват из България. Задължителните неща, на които много държи, са математика и английски. Много важно за него е и да насърчава индивидуалните интереси на сина си. Понеже у нас е по-трудно да се верифицира такова образование, момчето е записано в чуждо учебно заведение. Таткото признава, че с майката не могат да са специалисти по всички дисциплини и се случва да прибягват до частни учители.

Юристът: Позволено е, но системата опитва да налага контрол

 Правната уредба у нас създава възможности за домашно обучение, но в същото време държавата се опитва да осъществява контрол, заяви адвокат Виктор Костов. Като пример той посочи механизма за обхват и задържане в училище. По думите му, в известен смисъл той отнема права, тъй като се следи движението на семействата и миграцията. Това не са престъпници, а хора, чиито деца имат право на обучение, подчерта юристът. 

 В същото време той бе категоричен, че у нас няма казуси на крайни форми на натиск от държавата върху семействата по отношение на избора им на форма на обучение за децата. Най-острият конфликт със системата до момента е от 2012 г. с казуса на Филип Костов, който спира детето си от училище, защото го бият. "Образователната система му изпрати писмо, че детето е в риск, защото не се образова в училище. А не е ли в риск, когато го малтретират в клас? Системата опитва да издига себе си в култ“,
заяви адвокат Костов.

 Българско семейство, което се върнало от Германия и избрало домашното образование, пък  се сблъскало с отказа на немското училище да отпише детето, докато то бъде записано в наше школо. Нямаме обаче казуси с намеса на полиция като случая на Доменик Йохансон, категоричен бе адвокатът. Казусът е с детето на индийка и швед, което е свалено от самолета и пратено в приемно семейство, защото родителите избрали неконвенционална форма за обучението му.

 В ЕС домашното образование е признато, с изключение на Швеция и Германия, където дори се преследвало и това принудило баща на 6 деца да емигрира във Финландия.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ