+ Предложи новина
16.12.2019

Повечето учители смятат, че не е нужен „превод” на Под игото, а пояснения под линия

  Превеждането на "Под игото" на "български език", разбираем от днешните тийнейджъри, предизвика острите реакции на десетки преподаватели и патриоти, както и положителната оценка на много други. Като цяло намесата на преводачката Нели Стефанова във Вазовия език получи по-скоро критика, тъй като самите преведени около 6000 думи от романа бяха окечествени като некачествен превод. Най-голям присмех предизвика "Пийте бре, маскари", на Марковата трапеза, което бе преведено като "Пийте бре палавници", но мнозина се шегуват и с бей, който бил преведен като началник, с чучур, разтълкуван като чешма. Сопот се вдигна на бунт поради факта, че превеждат от български на български кумира Дядо Вазов, а учителите се разединиха по отношение на въпросния превод - повечето от тях смятат, че е нужно пояснение под линия, а не "превод".

 В действителност в близките дни вече се появява на пазара "Под игото" като комикс, правен при това от французин през 60-те години във вестник "Юманите". Картинките с Боримечката и Бойчо Огнянов са излизали точно до поредицата "Пиф" в комиксите. Авторът Жак Наре специално пропътувал до България, за да намери местата, където са се случвали събитията от романа. Той публикува в над 130 броя на вестника части от комикса "Под игото", като при това превежда текста на френски.

 Преди няколко години един от почитателите на френския комикс -  архитектът от Русе Орлин Неделчев, намира части от комикса и установява, че повечето са в музея на Вазов в Сопот. Става въпрос за френско издание, появило се още през 60-те години на миналия век във вестник "Юманите". Картинките с героите на Дядо Вазов са излизали точно до поредицата "Пиф" в комиксите. Авторът Жак Наре специално пропътувал до България, за да намери местата, където са се случвали събитията от романа. Той публикува в над 130 броя на вестника части от комикса "Под игото", като при това превежда текста на френски. Архитектът от Русе Орлин Неделчев е събрал оригиналните рисунки с българския текст.

 "Под игото" не е първото превеждано произведение у нас. Мнозина от българистите дават като най-качествен превод на българско произведение поръчаното от Атон превеждане на "История славянобългарска", направено от трима преподаватели във факултета по славянски филологии на СУ със съдействието на Зографския манастир. "Когато превеждахме Паисий, най-близкият превод бе на Петър Динеков, той и до момента се ползва в училище. Ние обаче искахме да обясним всичко в културния код на епохата, когато при Паисий не е имало книжовен български език", заяви един от авторите на превода, ст. ас. Димитър Пеев. И обобщи: "Паисий е намирал опора в черковнославянския език, тоест творил е през един друг културен код. За разлика от него Вазов пише на новия български език и при него не се налага създаване на превод. Според мен идеята да бъде преведен Вазов е малоумна, все едно кой стои зад нея".

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Swing танци Пловдив
Курс по Испански език онлайн
Предлагам частни уроци по Френски
Компютърни курсове София
Начална Компютърна грамотност
Матура по БЕЛ
Онлайн Испански
Източни танци
Джаз Балет Пловдив
Частна детска градина София Оборище
Подготовка за матура по Математика
Уроци по Италиански език
Йога София център
Салса в Пловдив
Уроци по Български и Математика
Частна детска градина София Красно село
Езикови школи Велико Търново
Курс по Гръцки език
Уроци по Музика за 8 клас
Курс Английски език Варна
Курс Компютърна грамотност
Двойно Счетоводство
Школи по Испански език
Интензивен курс по Английски Пловдив
Уроци по Английски език online
Уроци по Английски език Бургас
Уроци по Математика Варна
Частно училище по Немски език София
Уроци по Танго Пловдив
Уроци по Латино танци онлайн
Тренировки по Бокс Пловдив
Балет за деца в Стара Загора
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ