+ Предложи новина
16.07.2016

Повече власт за училищните директори от есента

Повече власт за училищните директори от есента

  Директорите на училища ще имат много повече правомощия от следващата учебна година. Това обяви заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Сред правомощията на директорите вече ще е да определят дължината на междучасията, броя на паралелките, броя на учениците в класовете, ще могат да дават и извънредна 3-дневна ваканция. Промените се регламентират от Държавния образователен стандарт за дейностите в училищното образование. Държавните зрелостни изпити след 12-ти клас и националното външно оценяване догодина ще се проведат в края на май. На 26 май ще се проведат държавния зрелостен изпит и националното външно оценяване по Български език и литература, а матурата и изпитът след 7-ми клас по математика ще са на 29 май.

 По думите на Диян Стаматов Държавният стандарт ще регламентира началото и края на учебния ден. "В настоящия момент имаме 560 училища, които са на двусменен режим в страната. Това са така наречените големи учебни заведения, в които броят на учениците обикновено е над 900. Съвсем естествено е, че началото на учебния ден на всички ни се иска да бъде от 8.00 часа и така го залагаме като най-добра възможност за всички участници в учебния процес, но сме наясно, че в двусменния режим на обучение няма как да се случи така, че да има пълнота на учебните часове и да се започва едновременно с това в 8.00 часа. Именно поради тази причина там, където се налага, началото на учебния ден ще започне от 7.30 часа, като край на учебния ден е не по-късно от 19.00 часа. "

 Стаматов обясни, че промените ще дадат много по-голяма свобода на директорите на училища. "Новото в този стандарт е училищният прием. В настоящия момент такъв въобще не съществува. Имаше преходен период в закона за народната просвета, в който той се наложи като стъпка, но се правеше без да бъде законово регламентиран. Училищният прием се създава в първи и в пети клас, където директорът определя броя на паралелките в зависимост от сградния фонд, броя на местата в съответните паралелки и опциите за целодневна организация на учебния процес. Всичко по отношение на организацията се реализира от директора", каза зам.-министърът.

 От Министерството съобщиха, предлагат датите за ваканциите на учениците за 2016-2017 година. Първата е есенна и ще бъде от 29 октомври до 2 ноември. Втората е за Коледните и Новогодишните празници и ще бъде от 24 декември до 8 януари. Децата ще почиват отново между 8 и 12 февруари, когато е междусрочната ваканция. Пролетната почивка ще е между 1 и 9 април, а за 12 клас - от 1 до 3 април. Лятната ваканция за децата от първи до четвърти клас ще започва на 31 май, за тези от пети до осми клас - на 15 юни, а за останалите - на 30 юни. Дванадесетокласниците ще учат до 19 май.

Източник: www.dariknews.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ