+ Предложи новина
31.10.2017

Помощите в натура ще бъдат определяни от училищните директори

Помощите в натура ще бъдат определяни от училищните директори

  Директорите на училищата и детските градини ще определят вида на месечните помощи за отглеждане на дете и еднократната помощ за първокласници, когато те се предоставят в натура. Това е заложени в промените в правилника към Закона за социално подпомагане, които кабинетът гласува. Поправките са заради Механизма за съвместна работа на институциите за предотвратяване на отпадането на децата от образователната система.

 Целта на промените е да се регламентира по-добрата обвързаност между плащането на помощите и посещението на децата в училище, както и да се гарантира, че помощите ще бъдат съобразени с потребностите на децата и ще се ползват по предназначение.

 Помощите в натура за пълно или частично плащане на такси за забавачка, детска кухня или столово хранене ще се предоставят чрез заплащане на съответните такси или средства от съответните дирекции „Социално подпомагане“. Същият ред ще се регламентира и за помощите в натура за участие на детето в организирани от училището или градината мероприятия - екскурзии, лагери, посещения на исторически обекти и други.

 За седемте месеца на година 2639 майки получават детски надбавки в натура т.е. памперси, дрехи или тетрадки, вместо пари на ръка. Това са семействата, в които майката е непълнолетна или социалните са преценили, че надбавките не се харчат за нуждите на детето. Данни на Агенция за социално подпомагане показват, че за една година броят на надбавките в натура е нараснал с 149. Увеличава се и броят на семействата със спрени детски надбавки, заради отсъствие на хлапето от задължителната предучилищана група. От януари до юли тази мярка е била приложена за 889 деца. Средно по 6553 хлапета всеки месец са оставали без детски надбавки, заради отсъствия от училище. Положителна тенденция е, че в сравнение с миналата година, броят на спрените надбавки заради празни чинове са намалели с над 1000 средномесечно.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ