+ Предложи новина
30.01.2017

Полюсна базова грамотност в Пловдивско - едни са готови за висше, други едва сричат

Полюсна базова грамотност в Пловдивско - едни са готови за висше, други едва сричат

  Нивото на базова грамотност сред децата от Пловдивска област е много диференцирано, показват наблюденията на експерта по начално образование Васка Атанасова в 11 учебни заведения. Обобщението е въз основа на мониторинга във всички паралелки във втори, трети и четвърти клас в тези училища, в които през миналата учебна година тя е била на проверка.

 Резултатите сочат, че неграмотни деца има във всички наблюдавани втори, трети и четвърти класове. Те на практика все още не са усвоили самия механизъм на четене. Същата е картината и по отношение на учениците, които имат базова грамотност на средно ниво. Деца под средното равнище, но не на най-ниското стъпало от скалата, има в 82% от вторите класове в извадката, в 91% от третите и в 73% от четвъртите. А деца, които четат много добре, експертите са открили в 82% от вторите класове, 91% от третите и всички паралелки четвъртокласници. Учениците са много различни и реагират на различни методи, при някои традиционният изобщо не дава резултат, обобщава Васка Атанасова. Именно по тази причина началните учители разширяват запаса от прилагани подходи, за да бъде ограмотено всяко дете по начина, който е най-удачен и ефективен за него.

 Първолачета, които досега са изучили само гласните и двe съгласни, могат да четат думи, в които има букви от цялата азбука. Това позволява алтернативен метод за ограмотяване. Няколко такива подхода бяха демонстрирани в своеобразен „майсторски клас” на  Васка Атанасова, експерт по начално образование в Регионалното управление по образование. Нетрадиционни методи  вече могат да се прилагат в обучението на първокласниците след промяната в учебните програми по новия Закон за предучилищното и училищното образование, обясни тя. Преди учителите бяха задължени да ограмотяват единствено по начина, по който всички генерации досега са учили буквите.

 При тъй наречения звуково-аналитико-синтетичен метод изучаваната съгласна М например се свързва задължително с гласна и така усвояването става чрез срички МА, МО, МУ.  По новите правила началните учители имат свободата да изберат друг подход. В 1-б от СУ „Черноризец Храбър” Васка Атанасова демонстрира един от тях - тъй наречения буквен метод.  При него на децата се показва например картинка с домат, а отдолу с печатни букви е изписана думата. Встрани са добавени разпръснати други букви. Без да могат да четат, хлапетата с помощта на визуализацията изричат думата, а после имат задачата да открият буквите в нея сред допълнителнитe отстрани и да ги насложат една върху друга. По този начин успяват и да я напишат. Ако упражнението се повтаря през няколко дни, чрез вече усвоеното и с помощта на зрителната си памет научават бързо цели думи, като при това ги запомнят с особеностите на правописа, уверява Атанасова.

 Друг подход е да се изписват думи с печатни букви на големи картони. Някои майки вече го прилагат и сами у дома, за да направят първи стъпки в ограмотяването на децата си още на възраст около 4-5 г. На демонстрацията Атанасова показа пред колеги как става това, като първо разгъна такъв „транспарант” със своето име. Така се представи на непознатите първолачета, като започна и урока по четене. След това в него е предвидено децата да  произнасят и виждат написани на картони и своите имена. Така отново, без да са изучили всички букви, могат да се справят с писането на думи.

 Първолаците, които още не могат да четат, имат възможност и сами да оценят себе си със специално изработена скала. В нея критериите гладко, правилно, ясно, умерено и изразително четене също са обозначени с подходящи картинки. Хлапето подбира тези, които смята, че отговарят на показаното от него.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Уроци по Пеене София
История за пепеляшка
Школи по Немски език София
Курс Счетоводство Варна
Йога в Русе
Курс по Гръцки език Пловдив
Школи по Народни танци София Младост
Хоро клуб по Народни танци
Частни уроци по Немски цени
Уроци по БЕЛ за 2 клас
Курс по Шведски
Курсове за компютри
Школи Народни школа
Латиноамерикански танци Стара Загора
Уроци по Математика Хаджи Димитър
Волейбол деца Плевен
Изучаване на Английски Онлайн
Йога курсове Русе
Тренировки Футбол
Курсове по Английски в Пловдив
Уроци по Френски език Стара Загора
Частна детска градина София Борово
Уроци по Латино танци онлайн
Английски език София
Пробни матури по География
Езикови центрове Пловдив
Уроци по Английски език в Люлин
Частна детска градина София Манастирски ливади
Курсове по Гръцки език Пловдив
Народни танци за деца в Младост
Йога инструктор
Пилатес упражнения за отслабване
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ