+ Предложи новина
02.10.2018

Политагитацията стана традиция на старта на учебната година

Политагитацията стана традиция на старта на учебната година

 Партиите отдавна не приемат училището като зона, свободна от агитация. Считаната за неморална намеса на партии в училищния живот не е законово санкционирана, показа проверка на “Сега”. Да се агитира и се въвличат ученици в политическа дейност е забранено, но не и имена на партии да звучат тържествено на школски церемонии.

 Политагитацията вече е традиция за старта на учебната година и тази не беше изключение. Партии или техни представители отправяха най-официално поздравления към децата и учителските колективи. Най-активни бяха ГЕРБ. Сайтът на партията е пълен с информации за участие на депутати и общинари от партията, което само по себе си не е проблем, ако са представяни пред децата в институционалните си длъжности. Не се размина обаче без реклама на партийното име. В информация за училищно тържество в Ловеч пише, че поздравителен адрес е бил пратен от “Областното ръководство Жени на ГЕРБ – Ловеч”. Във варненски училища от трибуната бе съобщен поздрав от ГЕРБ. Всичко това на практика не е ново и не е патент на формацията на Борисов. Учители от страната съобщиха, че често в управлявани от БСП и ДПС общини се чува тяхното име, а също и в периоди, когато ръководят страната. Те признаха, че партии се рекламират и при дарения. Когато например депутат закупи учебници, практически е доста трудно политическата му формация да остане тайна за децата.

 Макар от време на време да избухват публични скандали, в които съответната партията или политик биват публично заклеймени, целият този партиен марш не е законово санкциониран. В закона за училищното и предучилищното образование пише, че в системата им не се допуска “налагане на идеологически и/или религиозни доктрини”. Законът за партиите забранява партийно строителство с деца, законът за закрила на детето не позволява въвличането им в политическа дейност, а Изборният кодекс касае предизборните периоди. Други бариери пред “влизането на партиите в училищата” няма. В това едро сито от забрани те шетат из школата под най-различни форми. “Много трудно някой може да бъде хванат в нарушение при такава нормативна база”, споделиха юристи.

 Един от големите скандали бе в Пещера през 2011 г. Депутатката от ГЕРБ Красимира Симеонова бе патрон на състезание, в което учениците под формата на ребус подреждаха изречението "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни". Лидерът на партията и премиер на страната Бойко Борисов силно я порица, ГЕРБ я махна от партийните постове и от зам. председателското място в парламентарната комисия по правата на човека, а тя силно се разкая.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ