Регистрирай се
+ Предложи новина
13.02.2020

Показаха филм със самоубийство на дете в столично частно училище

  Регионалното управление по образованието в София започва днес проверка в столичното частно училище ЕСПА заради излъчен филм срещу насилието, шокирал обаче някои родители. Това съобщи за "Сега" шефът на РУО-София Ваня Кастрева по повод видеото, предизивикало негодувание.

 Става дума за филма „Внукът на човекоядката“, излъчен във вторник на второкласници от въпросното училище, съобщи вчера Би Ти Ви. От телевизията посочиха, че той засяга темата за насилието в училище и една от сцените в него предполага, че тормозено дете слага край на живота си. Точно това е травмирало един от учениците, гледал филма, и чийто баща, пожелал анонимност, се е обърнал към медията. „Със сълзи на очите разказа една покъртителна история, на която са станали свидетели в час. Самоубиството на едно дете, което е показано образно във филма. Каза ми: „Има и други начини, може с ножица и с вените“, възмущава се бащата.

 Коментарът на ЕСПА е, че съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда. Той е дипломна работа на Десислава Николова-Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Има обаче адаптирана версия за малки ученици. „Ако проявяват интерес към него, да се обърнат към мен, за да им го пратя във формат, подходящ за излъчване пред учениците. Никой не ме е търсил“, обясни тя пред Би Ти Ви.

 Шефът на РУО-София Ваня Кастрева коментира, че не са препоръчвали филма, а само са уведомили за неговото съществуване. По думите й от управлението са посочили, че ако дадени училища проявяват интерес към филма, то могат да се обърнат към авторката на филма, която да им го преодстави във формата за ученици. "Не знаем каква версия е излъчена в училището - дали тази за ученици, или не. Тъкмо това ще изясни проверката ни, както и как е взето решението филмът да се пусне на второкласници", посочи тя. Според нея филмът не е за толкова малки ученици, а за прогимназия и дори за гимназия.

 "Става дума за хубав филм, който е награден. Колегите ми са го гледали и в него няма самоубийство. Той е с отворен край - детето не слага край на живота си, а само спира да ходи на училище", заяви още Кастрева. По думите й в началния етап децата обичат много да фантазират и е възможно отворения край да предизвиква в тях подобни асоциации. "Понякога подобни прибързани действия могат да предизивкат проблем. Тук е ролята и на учителя да дозира информацията", смята Кастрева. Тя разказа още, че филмът е бил сниман в 48-мо училище в столицата, в него играят известни актьори, като Асен Блатечки, и след като е бил излъчен първо в 48-мо, е бил посрещнат изключително възторжено от учениците и родителите там.

 В 125-то СУ също са получили писмото от регионалното управление на образованието. Не са разбрали, че има адаптирана версия, но са решили да не го показват на учениците, тъй като преценили, че филмът няма да намали насилието в училище - напротив, може да даде идеи за това какво може още да се направи.

Източник: www.segabg.com

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Въпроси по География
Курс по Уеб Дизайн
Курсове Математика 4 клас
Хип Хоп танци София
Курс Немски език Пловдив
Уроци по Български език за 7 клас
Курс по Италиански език
Подготовка за матура по Български език и Литература
Език и Литература
Уроци по Пиано Велико Търново
Школи по Народни танци София
Английски Варна
Матури География
Как да науча бързо Английски
Разговорен Английски за 6 седмици
Учител по Немски език
Курсове по Английски Онлайн
Индивидуално обучение по Немски език
Частни уроци по Литература Бургас
Онлайн учител по Английски
Уроци по Гръцки език онлайн
Частна детска ясла София Гео Милев
Примерни матури по География
Клуб по Народни танци в Шумен
Подготовка по Биология
Школи по танци София
Латино танци уроци за начинаещи
Народни танци Пловдив Кючук Париж
Частни уроци по Френски София
Онлайн курс по Английски език
Курсове по Руски език
Компютърен курс
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ