+ Предложи новина
24.03.2021

„Подкрепа“: Разходи за изборите да не се плащат от делегираните бюджети на училищата

 Ваканцията  да започне от 1 април, не е удачно системата да работи 2 дни след края на локдауна и преди пролетната почивка на учениците. А за нея има и национална традиция да стартира от началото на месец април. Това се казва в позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Както "Марица" писа, според заповедите на МЗ и МОН към момента, учениците са в режим обучение от разстояние в електронна среда до 31 март. Няма допълнителни указания как ще се процедира на 1 и 2 април, а по график пролетната ваканция е от 3 до 11 април. 

 От профсъюза считат тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим за грешно педагогическо решение, което е взето по политически причини. Преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градският транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни, мотивират се синдикалистите. Категорични са, че образователните институции към момента остават възможно най-малко рискова зона. Според профсъюза по-удачен подход от тоталното затваряне  е предишният – за превключване онлайн при 30% болни ученици и служители. 

 По данни на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина. Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

 От профсъюза настояват отново да се отмени националното външно оценяване в 4. клас заради епидемичната обстановка – както миналата година. И обръщат внимание, че МОН мери само знания и пропуска други важни компоненти – възпитание и социализация, на които обучението в електронна среда нанася големи поражения.

 Синдикалистите призовават още дейностите около предстоящите избори да не се обезпечават чрез делегираните бюджети на училищата. Имат предвид харчовете за  осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева, изчисляват от учителския синдикат.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ