+ Предложи новина
12.07.2016

Почти 480 кандидати за директори на училища за само 152 места

Почти 480 кандидати за директори на училища за само 152 места

  Общо 36 закона, наредби, правилници и други нормативни документи трябва да познават кандидатите за директори на общински училища, които се явяват на конкурс. За първи път просветното министерство публикува списък на всички документи, които школските шефове трябва да познават, ако искат да бъдат назначени. Сред тях са както старият закон за народната просвета, който ще спре да действа от първи август тази година, така и новият Закон за предучилищното образование и възпитание, който трябва да го замени. За първи път и конкурсите за школски шефове са толкова масови, тъй като значителна част от тях бяха пенсионирани поради навършване на съответната възраст. На 2 юни бяха обявени конкурси за длъжността "директор" на държавно и общинско училище в общо 152 училища, но документи са подали 479 души.

 "Трима и половина души се борят за едно място", каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, като уточни, че в столицата напливът е най-голям. Към кандидатите има изискване за пет години стаж в образованието, което означава, че и младши учители могат да се явят на конкурса. Препитването има два етапа - тест и интервю. При формулиране на въпроси по действащия Закон за народната просвета и новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влиза в сила от 1 август, ще бъде направено изрично уточнение, казаха от МОН. Първият етап от конкурса, насрочен за 19 юли, ще се проведе в 4 областни града - София, Плевен, Шумен и Хасково. Писменият изпит за кандидатите ще започне в 11 часа.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ