+ Предложи новина
07.12.2016

Почти 40% от българските ученици са функционално неграмотни

Почти 40% от българските ученици са функционално неграмотни

  37,9% от младежите в България са функционално неграмотни. Това сочат резултатите от проведеното през 2015 г. международно изследване PISA, представено в Министерство на образованието и науката. Министър Кунева изтъкна, че едва ли има министър, за когото би било лесно да признае, че 37,9% от младежите у нас са функционално неграмотни. По четене и математика този процент бил още по-голям. Изследването PISA е проведено през периода от април - май 2015 г. В него са участвали 6363 момичета и момчета на 15-16 годишна възраст от 180 училища. През 2015 г. изследването е компютърно базирано и включва решаване на тест в продължение на два часа с модули природни науки, математика, четене и модул "Решаване на проблеми в сътрудничество".

 Диян Стаматов заместник-министър на образованието заяви, че страната ни попада в групи държави със среден резултат по-нисък от този в държавите в ОИСР. Така нашите ученици имат среден резултат 446 точки или с 47 по-нисък резултат от държавите в ОИСР. Първите места с най-висок резултат са държави като Сингапур, Япония, Естония. Преди нас са Чили, Гърция, Словакия, Малта, а след нас са Обединените арабски емирства, Уругвай, Румъния и Кипър. По природни науки българските ученици запазват резултатите си от 2012 г. и постигат среден брой точки 446. Стаматов констатира, че едва 2,9% от българските ученици са решили най-трудните задачи.

 Кунева подчерта, че най-добрите резултати са там, където семейната среда е по-добра. Според нея училището може да въздейства да осигури условия, така че семейната среда да не е единственият определящ фактор за резултатите на учениците, а това означавало повече подкрепа за учителите и превръщането на училището в интересно място, което да научи учениците да мислят критично. Кунева подчерта, че новите учебни програми ще са по-съвременни, с повече възможности за практически занимания, повече квалификация за учителите.

 PISA е система, която диагностицира системата в детайли и дава възможност за намиране на решения. МОН не може да бъде остров, той е част от обществото, но МОН може да предлага възможностите за родителите.
Всяко усилие за по-добро общество ще рефлектира и ще даде възможност за по-добри резултати, подчерта Кунева. Ресорният й заместник-министър подчерта, че изследването е обхванало деца, родени 1999 г. По думите му това е времето, в което се е създал Фейсбук. По думите му българските ученици от социално слаби семейства показват изключително ниски и лоши резултати, както и учениците, за които българският не е майчин език. Слаби резултати показват и ученици, чиито образовани родители имат друг икономически статус.

 PISA не е тест за интелигентност на учениците. Грамотността в PISA няма нищо общо с нашето разбиране да се чете и пише. Умението на учениците да намират, осмислят, преобразуват и представят информация, да решават съществуващи проблеми се определя като функционална грамотност. Това уточнение направи Светла Петрова от Министерство на образованието и науката. По думите й функционалната неграмотност съвсем не означава, че учениците не могат да четат и пишат. Постигнатите резултати на българчетата на второ равнище от скалата на постиженията е критична граница на знанията и уменията на учениците. Учениците с резултати под второ равнище имат съществени пропуски в подготовката си и не притежават необходимите знания и умения, които PISA дефинира като предпоставка за успешна реализация.

 Светла Петрова обясни, че водещ тук е научноизследователският подход и възможността да се открива научно обясняване на природни явления и процеси. Тя открои, че приоритет в PISA е умението за критично мислене, което за да се формира е необходима много добра фундаментална подготовка. Така по природни науки българските ученици имат с пет точки по-нисък резултат от този през 2006 г. и с 47 точки по-ниско от резултатите на средния резултат на страните от ОИСР. Така страната ни е на 45-то място по природни науки от участвалите общо 72 страни в изследването. PISA превежда точките в обучение по години - така например 40 точки се равняват на една година обучение.

 Всички ученици, които имат резултати под второ равнище имат много ниска функционална грамотност и не са формирали ключови умения за реализацията им в обществото. Устойчиво висок е делът на учениците под второ равнище. Много силно застъпена е фундаменталната подготовка на нашите ученици за сметка обаче на практическите занимания, заключават експертите от МОН. Държавите, заложили на практическите занимания и изоставили фундаменталната подготовка на учениците показват изключителен спад. По четене и по математика след 2012 г. не е настъпила промяна, отчитат още от Министерството.

 Българските ученици с резултати под второ равнище или функционално неграмотни по четене са 41,5%, а по математика този процент достига 42%. Така по четене българските ученици изостават до 49-то място. Относно разликата в подготовката между момичетата и момчетата през 2015 г. тя е намаляла, но обяснението за това било, че момчетата с малко са повишили резултати си по четене, но момичетата са ги понижили. Има една група ученици около 17%, които произхождат от семейства с много висок образователен статус, но въпреки това са показали много слаб резултат. Изводът, който правят в МОН е, че политиката в подкрепа на учениците не бива да е в подкрепа само за тези с нисък социално-икономически статус.

Източник: www.news.bg

Оценка 4.92 от 24 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Частни уроци по Английски език Пловдив
Професионални уроци по Пеене Пиано и Солфеж
Плуване деца София
Изучаване на Английски език онлайн
Индивидуални уроци по Руски език София
Тренировки Кик Бокс София
Онлайн уроци по Английски за начинаещи
Кик Бокс тренировки Варна
Уроци по Китара за начинаещи на Български
Пилатес София Люлин
Школи по Народни танци София
Тренировки по Баскетбол в Русе
Частни уроци по Български
Курс по Английски език за деца
Уроци по Музика за 6 клас
Обучение по Немски
Матури по Български
Йога курс Благоевград
Висша Математика 1 част
Уроци по Пиано цени
География на света
Обучение по Графичен
Уроци по Арабски език Варна
Уроци по Плуване Варна за възрастни
Салса Стамболийски
Нива Английски
Индивидуални уроци по разговорен Английски
Курсове по Руски Варна
Уроци по Пиано online
Курс по Английски език Варна
Курс по Английски език за деца
Компютърни курсове Русе
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ