+ Предложи новина
20.09.2016

По-високи изисквания към бъдещите учители

По-високи изисквания към бъдещите учители

  Повече практика, повече часове по психология и дидактика, както и курс по приобщаващо образование - това са част от новите, по-високи изисквания към бъдещите учители и университетите, предлагащи педагогически специалности. Те са описани в проектонаредба на просветното министерство за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител". Занапред висшите училища трябва да имат програмна акредитация по професионалното направление "Педагогически науки" или по друго направление, съответстващо на учебен предмет от училищната подготовка. Лекционните курсове за задължителните дисциплини трябва да се провеждат от хабилитирани за съответната област преподаватели, като не по-малко от 1/2 от тях, а не 3/4 - както е в момента, трябва да бъдат на основен трудов договор в съответния ВУЗ.

 Бъдещите педагози ще трябва да покрият и повече учебни дисциплини. Досега задължителните области бяха педагогика, психология, аудио-визуални и информационни технологии и методика на обучението. Занапред ще се въведе допълнителна задължителна дисциплина - приобщаващо образование. Докато часовете по педагогика остават без промяна (60), тези по информационни и комуникационни технологии се увеличават двойно - от 15 на 30 часа. За методика на обучението ще има 90 часа вместо сегашните 60. Така минимумът от задължителни часове за кандидат-учителите се вдига от 180 на 255 часа, т.е. с около 40%. Те ще трябва да включат и повече избираеми дисциплини - поне две. Повишават се и часовете за задължителна практическа подготовка - от 150 на 180 часа.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 38 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ