+ Предложи новина
10.09.2016

По-скъпи купони в училищните столове в Пловдив, но ще има и фрешове

По-скъпи купони в училищните столове в Пловдив, но ще има и фрешове

  Новите рецептурници, които влизат в сила от 15 септември, ще повишат цената на купона за обяд в училищната столова. Основната причина е, че според тях за приготвянето на ястията трябва да се ползват месни продукти и кайма с марката „Стара планина”, а кашкавалът и сиренето да са по БДС. Те обаче са по-скъпи от другите продукти на пазара.

 Освен тези нови изисквания, от тази есен в училищните столове вече ще трябва да се предлагат и фрешове, а не само пресни плодове. Остава старото положение да не се ползват млечни продукти с растителни мазнини, а олиото да се изхвърля след всяка употреба. Млякото трябва да е с масленост до 2 %, а нектарите и соковете да не са от концентрат, а 100 % натурални. В кухните, където се приготвя храна за ученици, са напълно забранени всякакви продукти и суровини с консерванти, оцветители и изкуствени подсладители. Захарта в десертите се намалява с 40 %, а солта и олиото в супите - с 20 на сто. Отпадат филиите с мармалад, сандвичите ще са само със свинско и пуешко филе или пилешко роле. Забраняват се кренвирши, малотрайни колбаси, шпеков салам и луканка. В основните ястия пък са премахнати дробчета и други субпродукти.

 И досега не знам какво е сирене с растителни мазнини, а олио въобще не може да се ползва повторно, защото не пържим нищо, но изискването за продукти с марката „Стара планина” ще предизвика затруднения, коментира Радка Андонова. Тя е управител на фирмата „Риа 2009” ЕООД, която е наемател в столовата на ОУ „Димитър Димов” в Пловдив. Досега успявала да побере обедното меню от супа, основно, пълнозърнест хляб и плод за десерт в сумата от 2 лв. При новите изисквания обаче очаква цената да се повиши до около 2,50 лв. на дете. „Другият вариант е да намалим грамажа. И в двата случая родителите ще са недоволни и аз ги разбирам, но иначе ние не можем да издържим”, коментира Андонова.

 Зам.-директорът на школото Любомир Цанков се надява да няма голям ропот от семействата и да преглътнат повишаването на купона в името на по-здравословното хранене на децата. Два лева са половин кутия цигари, всеки родител може да се лиши от няколко цигари, за да осигури по-добра храна за детето си”, направи сравнение той. Училището се възползва и от другите възможности по програмите „Училищен плод” и „Чаша топло мляко”. Храненето в школската столова е предпочитано от семействата, защото яденето се приготвя на място - около 120 от общо към 150 деца в школото взимат купони. Директорите са песимисти за друга възможност, която е разписана в новите правила - учебни заведения да сложат хладилни витрини с пресни плодове, от които учениците да могат да си вземат по подобие на автоматите за пакетирани храни. Кой ще доставя тези плодове, как ще се контроли произходът и кой ще следи за изтичане на трайността, пита зам.-директорът на пловдивското ОУ "Димитър Димов" Любомир Цанков. Шефката на ОУ „Васил Левски” Гергана Витева добави към опасенията му и това, че такъв автомат не може да се постави направо в коридора, а трябва да е в специално помещение по стандартите на системата HACCP и по изискванията на РЗИ, а не всяко училище го има.

 Дали се спазват новите рецептурници от началото на учебната година, ще следят Агенцията по храните и РЗИ. Директорите също са длъжни да направят комисии, които периодично да инспектират храненето в столовата, като вписват резултатите в школската документация.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ