+ Предложи новина
02.09.2016

По предложение на просветния министър се формират две нови дирекции в МОН

По предложение на просветния министър се формират две нови дирекции в МОН

 Две нови дирекции - "Професионално образование" и "Образование на българите зад граница и училищна мрежа", да бъдат създадени в Министерството на образованието и науката. Това предлага вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева. Идеята е да се измени Устройствения правилник на министерството, за да се засили ефективността в управлението на процесите в професионалното образование, обучение и ориентиране, както и с обучението на българите, живеещи извън България, и развитието на детски градини и училища в чужбина. Друга част от предложенията са насочени към оптимизиране на работата и постигане на по-добра координация между различните звена в министерството. Предвижда се обединение на досегашните дирекции "Формиране, анализ и оценка на политиките" и "Информационни и комуникационни технологии" в дирекция "Политики за стратегическо развитие и информационно осигуряване".

 Чрез прехвърляне на бройки от дирекцията "Структурни фондове и международни образователни програми" към други звена се предвижда подсилване на административния капацитет в министерството, свързан с предварителния контрол.

 Дирекцията "Организация, контрол и инспектиране" няма да се занимава с инспектиране, защото новият Закон за предучилищното и училищното образование предвижда тази дейност да се извършва занапред от Национален инспекторат по образованието.

 Оптимизират се функциите и в общата администрация - ще има самостоятелна дирекция "Човешки ресурси и административно обслужване" и отделно от нея дирекция "Връзки с обществеността и протокол". Промените са в рамките на одобрената обща численост на министерството и не са необходими допълнителни щатни бройки и финансови средства.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.88 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ