+ Предложи новина
23.09.2016

По-малко от сто деца на бежанци посещават училище в България

По-малко от сто деца на бежанци посещават училище в България
  Едва 92 деца на бежанци у нас са записани в българските училища. 1/3 от пристигащите у нас мигранти са непълнолетни, но процентът на учениците е тревожно нисък. Най-много деца бежанци има в София. Голяма част от тях са непридружени, като почти всички не са записани за училище. В бежанския център в столичния кв. „Овча купел” учениците са значително повече в сравнение с миналата, но са в пъти по-малко от тези, които не ходят на училище. 37 са децата от центъра, които тази година ще тръгнат на българско училище, но броят им е в пъти по-малък от тези, които няма да влязат в клас. Една от основните причини децата бежанци да не посещават учебни заведения е езиковата бариера. Следват страха от реакцията на обществото и намерението скоро да напуснат България. А по закон децата бежанци имат правото да се учат в държавни и общински училища така, както и българските им връстници.
 
 "Новоприетите деца не са минали на предврителна подготовка по български език както беше преди. Как да ги интегрираме, без да имаме средства за езикова подготовка?", пита учителка от столично училище. Според Агенцията за бежанците курсове по български език в центъра има, били осигурени от неправителствени организации. От другия месец допълнително ще бъдат организирани и курсове по Закона за училищното образование. Ще има и екипи за личностна подкрепа, които ще определят по кои учебни дисциплини децата имат нужда от подкрепа. Върховният комисариат по бежанците към ООН предупреждава, че в световен мащаб 3,7 млн. деца бежанци нямат достъп до образование.
 
Източник: www.btv.bg
Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ