+ Предложи новина
12.05.2016

Пловдивско училище се провъзгласи за република, състави школска Конституция

Пловдивско училище се провъзгласи за република, състави школска Конституция

  Кметът трябва да е опитен - да е завършил поне 5. клас, а президентът - да няма лоши оценки и забележки, за да е добър пример. Това уточниха първолачета от ОУ „Кочо Честеменски”, преди там да стартират избори. Децата вече си съставиха школска Конституция, която бе представена официално вчера на честването на 75 г. от основаването на учебното заведение. Сега започват избори за свое Народно събрание, кметове на всички класове и президент, както си е редът във всяка правова държава. Основния закон на училището обаче, освен че обявява ОУ „Кочо Честеменски” за република с парламентарно управление, постанови и още едно правило: „Не прескачай оградата!”

 Вчера избрани членове и алинеи от Конституцията с общо 14 страници бяха окачени във фоайето срещу учителската стая. Екипът ще ги подменя периодично, за да могат постепенно децата да научат целия закон, който сами са си написали и приели. Според него школският им парламент ще се състои от 40 депутата с квоти за различните възрасти. А подготваците са децата на Републиката, за които трябва да се грижат всички.

 Школското народно събрание ще има мандат от 2 години. Родители и юристи ще дават рамо при взимането на решения, а директорката Елена Налбантова и педагогическата съветничка Златка Драгнева имат право на вето. Депутатите и тук ще си имат имунитет. Дали сме им го, защото разчитаме да са по-съвестни от истинските, пошегува се директорката на учебното заведение. Тя уточни, че целта на цялото начинание е децата да се почувстват отговорни и да участват в управлението. Всяка страница от Конституцията им е с илюстрация в бяло, зелено и червено. В подбора участвала Елли Спилиополу, която вече три години е в школото, но сега предстои трудна раздяла, защото родителите се връщат в Гърция. Най-интересно беше обсъждането, докато измисляхме Конституцията, разказа вчера Ема Яковска. Михаела Танева от 1 „а” трудно може да повтори формулата на държавно управление, но вече знае друго основно правило: „Не тичай в коридора!”.

 Според чл. 5 от основния закон на школото всеки има право на свободно мнение. Няколко алинеи по-долу обаче е наложено ограничение, според което личният живот е неприкосновен. Така за всички вече е ясно, че не може да снимат някого с телефона и да му качат снимка във Фейсбук без негово знание. Забранена е и дискриминацията. Който стане президент, ще е отговорен основно за единството на „нацията” в училището, но и за международните отношения, защото ОУ „Кочо Честеменски” работи по проекти. Жанет от 6 „а” вече е решила да се кандидатира за държавен глава. А първолаците вчера се сетиха за нещо пропуснато - освен да проверяват домашните, основно задължение на майките е и да купуват сладолед!

 Тържествата продължиха през целия ден със състезания по забавна математика, судоку, превод от английски, краснопис. Учениците помогнаха и в обновяването на градинката. Кулминацията бе празничен концерт във Военния клуб.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Кундалини Йога
Уроци по Руски език София Младост
Балетни школи Русе
Курсове за Фризьори Варна
Уроци по Гръцки език Стара Загора
Уроци по Хип Хоп танци онлайн
Online обучение по Английски
Пилатес в София
Школа по Немски език
Курсове по Испански език за деца
Курсове по Информатика
Школа по Ориенталски танци Плевен
Английски език ниво а1
Китайски език речник
Уроци по Биология за 10 клас
Курс Счетоводство на предприятието
Курсове по Английски във Варна
Дистанционно обучение по Английски език
Уроци по аржентинско Танго София
Боксови зали в София
Уроци Рисуване
Спортни танци за деца
Курс по Испански език
Математика за деца
Информатика уроци
Варна История
Народни танци за начинаещи Варна
Курс Счетоводство Пловдив
Латино танци в Младост
Уроци по Народни танци Шумен
Учител по Английски София
Курсове Английски език цени
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ