Регистрирай се
+ Предложи новина

15.03.2019

Пловдивските седмоклaсници ще кандидатстват за 19 нови специалности

Пловдивските седмоклaсници ще кандидатстват за 19 нови специалности

 18 училища в област Пловдив ще приемат ученици със завършен седми клас в 19 нови за учебните заведения специалности. Предложените паралелки бяха одобрени от МОН, след като Регионалното управление по образование защити план-приема.

 Нова за Пловдивска област е специалността „Газова техника”, която разкрива ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви” в Карлово по настояване на бизнеса. Пак по заявка на работодателите Професионалната гимназия по лозаро-градинарство в Перщуца обявява прием в нетипична за нея област - металорежещи машини. За нея има дори партньорски фирми, които са готови да наемат ученици на трудови договори, за да се осъществи дуална форма на обучение. В същото време се запазват традиционните специалности и остават една паралелка по лозар-винарство и една по механизация на селското стопанство, уточни Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование.

 Нова за Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника е специалността „Технология на биопроизводствата”, а за Автото - „Локомотиви и вагони”, пожелана от БДЖ на национално ниво. В ПГСТ „Пеньо Пенев" пък вече ще обучават и строители на пътища и съоръжения.

 В някои общообразователни средни училища също стартират нови специалности. В СУ „Никола Вапцаров” например ще има паралелка по текстообработване, която ще готви оператори на компютри. Разкриването <210> е в отговор на директивата от МОН да се засили тъй нареченият STEM профил - математика, природни науки, техника, IТ. В изпълнение на тази политика Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” в Първомай пък ще събира кандидати за паралелка по икономическа информатика, макар специалността да е встрани от основния профил на училището. Обучение по електронна търговия предлага СУ „Св. Константин-Кирил Философ”, а СУ „Софроний Врачански” - по информационно осигуряване. Такава специалност ще има и в СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай”. Сопотската гимназия „Генерал Владимир Заимов” въвежда паралелка по измервателна и организационна техника.

Общо 88 профилирани и 148 професионални паралелки ще набират седмокласници в предстоящата кампания. Профилираните остават колкото миналата година, а професионалните са с 34 повече. Ако се изпълни заложеният план-прием, съотношението ще стане 37:63 на сто, като ще има и 9% ръст на STEM профилите.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител Обучаем
Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс Компютърна грамотност
Балетна школа Варна
Уроци по Счетоводство
Индийски танци София
Курсове Испански език София
Online Счетоводство
Фризьорски курс капанов
Онлайн уроци по Испански
Курсове за Фризьори Пловдив
Частни уроци по Английски София
Тренировки по Бокс в София
Азбуката на Английски за деца
Частна детска градина София Овча купел
Курсове по Италиански София
Курсове за Фризьор Благоевград
Маникюр курсове Фризьорство
Клубове за Народни танци Пловдив
Фризьорски курс Плевен
Йога Пловдив
Индивидуално обучение по Английски език Бургас
Курсове по Масаж София
Частни уроци Руски език
Йога Стара Загора
Йога в Люлин
Езикови центрове Пловдив
Улични танци
Арабски език за начинаещи
Курс по Английски Бургас
Курсове в Русе
Курсове за Маникюр Стара Загора
Курсове курс по Народни танци
Обучение по Английски език
Учители БГ използва "бисквитки", за да улесни Вашата дейност в сайта. Научете повече