+ Предложи новина
15.04.2021

Пловдивският университет се отказа от приемния изпит по български език

 Пловдивският университет се отказа от приемния изпит по български език в кандидатстудентската си кампания тази година. До момента той бе вход за повечето специалности и на него се явяваха най-много кандидати – и на предварителна,  и на редовна дата. Това е известно  облекчаване на приема, след като още преди години започна признаването на матурите, които първоначално имаха по-малка тежест от явяването на приемни изпити, а в последните години в масовия случай са равностойни.

 Според балообразуването сега младежите ще трябва да държат задължително кандидатстудентски изпит само в 4 специалности, като той е по изобразително изкуство, по физическо възпитание или по актьорско майсторство. Във всички останали може да се участва в класирането и само с оценки от матури и от дипломата, макар че има и опции за явяване по желание на приемен изпит по друг предмет, освен български. Облекчените правила касаят дори най-желаните специалности, в които битката е най-оспорвана. Сред тях по традиция е „Маркетинг“, където сега има две възможности за прием. Едната е с шесторната оценка от кандидатстудентски изпит – по математика, история или география. Има обаче и втора формула за балообразуване, при която се взима 6 пъти резултатът от матурата – по български, математика или география.

 Изпитът по български не е нужен дори за бъдещите учители в педагогическите специалности, в които също има голям наплив в последните години след чувствителното повишаване на заплатите в сектора и политиките за навлизане на млади хора в професията. В „Начална педагогика“ например  балът може да се образува с шесторната оценка от приемен изпит по математика, история или английски. Същата тежест обаче има и сборът от петорната бележка от матурата по български, математика, история или английски, като се добави и средният успех от дипломата.

 В специалност „Право“ още миналата година бяха отменени приемните изпити по български и история. И приемът там пак ще става само с оценка от първата задължителна матура – по български език и литература, и оценката по история от дипломата. И двете ще имат еднаква тежест, като се умножат по 3. Ако в дипломата за средно образование има и оценка от ДЗИ по история, ще се взима бележката от зрелостния изпит.

 За друга желана специалност – психология, се добавя още един вариант за балообразуване, като стават общо 3. Ако кандидатът иска да държи приемен изпит, може да избере между история, математика, биология, английски, немски, френски или испански. В този случай бележката ще се умножи по 6. Друг вариант е към удвоената оценка от матурата по български да се прибави учетворената от втория зрелостен изпит – по философия, история, математика, биология или чужд език. Третият вариант е удвоена оценка от матурата по български и четворната бележка по съответния предмет от дипломата. В някои случаи матурата по български език и литература има по-малка тежест от приемен изпит, но пък по математика е равностойна. Така е в "Софтуерни технологии и дизайн". Желаещите там могат да се явят на изпит по математика или информатика, като резултатът ще се удвои. Вместо това обаче могат да ползват удвоената оценка от матура по математика, а ако предпочетат по български, тя ще се умножи по коефициент 0,8. Останалите балообразуващи бележки са от дипломата.

 Значително облекчен тази година ще е приемният изпит по английски в ПУ „Паисий Хилендарски“. От него отпадат диктовката и писменото задание. Остава само тестовата част, в която всички въпроси ще са с избираем отговор от 4 възможни. Продължителността се съкращава на 2 часа. В новата ситуация вероятно ще срине драстично интереса към явяване на приемни изпити. Предварителни изобщо няма да има. Вузът е определил 28 юни за датата по история, английски и химия. На следващия ден е ред на математика, изобразително изкуство, устния по теология. На 30 юни са изпитите по информатика, немски, испански, френски и устното събеседване по физика. На 29 и 30 юни е изпитът по физическо и на 1 юли маратонът приключва с география и биология.

 Пловдивският университет фиксира минимален бал 18, което хипотетично прави възможно да се стане първокурсник и с умножена по 6 тройка от матура. Това обаче би било възможно, само ако няма конкуренция в дадена специалност, а опитът от последните години показва, че се задържа интересът на кандидат-студентите. В същото време обаче правилата за прием облекчават и другите вузове, което поддържа конкуренцията помежду им за всеки студент. Софийският университет например  първи премахна приемните изпити за "Право", още преди да са узаконени промените в наредбата, с което принуди и останалите да вървят в тази посока, за да не се изправят срещу отлив на кандидати.

 За някои специалности в ПУ пак ще се ползва бележка от олимпиади на МОН, национални и регионални състезания, които се признават от съответния факултет. Така е например за „Българска филология“, където отличниците от такива надпревари могат да ползват бележката си, умножена по 6. Друг вариант е да станат студенти с матурата по български. За тази специалност изобщо няма вариант с полагане на приемен изпит.

 Единствено желаещите да учат актьорско майсторство и кандидат-студентите, за които балообразуващи са физическото възпитание и изобразителното изкуство, ще трябва да се явят задължително на приемен изпит в ПУ. За специалностите „Графичен дизайн с реклама“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ ще им трябват удвоените оценки от първия и втория кръг на приемен изпит по рисуване, към които ще се добавят матурата и средният успех от дипломата. В „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ пък ще се става студент с бележката от изпита по спорт, умножена по 5 и прибавена към успеха от дипломата.

Източник: www.marica.bg

 

Оценка 4.92 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Урок по Немски език
Школа по Гръцки език
Уроци по Китара Пловдив
Народни танци за деца в Стара Загора
Частна детска градина София Оборище
Уроци по Английски София
Уроци по Холандски език
Частни Учители по Математика
Учител по Математика в Надежда
Гръцки език
Online уроци по Френски за начинаещи
Тестове по География
Курс по Информатика
Частни Учители по Математика
Народни танци за деца в Люлин
Учител по Математика София
Матури по География
Нивата в Английския език
Уроци по Народни танци Овча Купел
Народни танци в Стара Загора
Частни уроци по Български език Стара Загора
Курсове Английски език Пловдив
София детски градини
Уроци по Зумба
Уроци по Немски Люлин
Футбол за деца в София
Уроци по История Варна
Български за чужденци
Курс по Английски Благоевград
Частни уроци по Литература Плевен
Частни уроци по Английски София
Разговорен курс по Английски
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ