+ Предложи новина
30.09.2019

Пловдивският университет с рекорден прием тази година

Пловдивският университет с рекорден прием тази година

 Какво очаква един първокурсник от своето следване в Пловдивския университет и какво му обеща новият ректор на вуза?

 Гергана Аргирова, която ще учи финанси, дойде на официалната церемония с тениска в кайсиев цвят, която приляга на нейните 19 години. Тази пролет завършила „Икономика и мениджмънт” в Националната търговска гимназия под тепетата. Избрала вуза, защото е в нейния град, а и съвсем близо до дома й. Но все пак погледнала и Националната рейтингова система на висшите училища в България. Там стои много добре, установила абитуриентката. Това затвърдило вече почти взетото решение, докато връстниците й още се колебаели между другите считани за добри вузове сред абитуриентите – Варненския и УНСС. Гергана си осигурила място сред първокурсниците в ПУ, а докато стане време да влезе в аудиториите, смогнала и да поработи зад бара в планински екохотел – за самочувствие и джобни.

 „Искам университетът да надгради знанията ми, така че когато завърша, да започна добра работа в частна фирма, например в счетоводния или финансовия отдел - разкри очакванията си първокурсничката. – Но в тези 4 години напред ми е важно също да продължа да изграждам и себе си. Искам да съм личност!”.

 Малко преди да влезе в залата с ректорската тога и огърлица, „Марица” попита и новия ректор на вуза проф. Румен Младенов какво би обещал на репортера, ако беше първокурсник.

 „Бих Ви казал, че сте взели правилното решение да дойдете в ПУ, защото е университет с традиции и много добре подготвени кадри – преподавателски и научни. И ще имате възможност да се подготвите на ниво, което ще ви помогне да се развиете”, отвърна ректорът. Минута по-късно, вече пред всички студенти от вуза, проф. Румен Младенов призна, че стартът на академичната година е ново начало и за първокурсниците, и за него като новоизбран ректор.

 „Ако преди време висшето образование се възприемаше като необходимост за успешна кариера, то днес прави хората свободни – да взимат решения и да носят отговорността за тях”, каза проф. Младенов. И посъветва студентите да почувстват вуза като място, на което ще създадат трайни и скъпи спомени. „Тук ще срещнете хора, с които ще си изживеете живота. Ще имате безкористна и безусловна подкрепа от преподавателите. Това са годините, в които още се грижите само за себе си. Инвестирайте средствата и времето си разумно!”, даде напътствия ректорът. Той спомена още, че сега е модерно да се говори за качество на образованието, особено от хора, които малко разбират от това. А после се обърна към студентите: „Ние сме от един отбор! Да променим обществените нагласи и да докажем, че висшето образование у нас е на ниво!” Ректорът благодари на преподавателите, че опитът им не е превърнал работата им в рутина, а в мисия, независимо дали обществото го разбира и цени. Студентите един ден ще го оценят, отсече проф. Младенов.

 Освен това откритие, на церемонията за старт на академичната година изненадващо бе направено и още едно. Зам.-министърът на образованието не смогна да стигне до началото на официалната част. И когато на влизане водещият обяви, че той вече е сред гостите и му даде думата, Петър Николов се пошегува: „Като влязох в 11.05, не мислех, че съм закъснял, а че идвам точно навреме. Но вие тук сте някакви странни европейски хора, които човек не очаква да срещне в този лежерен град Пловдив, в който се шири айлякът”. След препратката към програмата на Пловдив 2019, както я усетил той, зам.-министърът на свой ред честити „празника на всички, които създават това, което наричаме бъдеще”.

Съвместни магистратури с Русия и Китай

 Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” ще прави съвместни магистратури с Русия и Китай, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. Мария Стоянова. Вече е имало визита под тепетата на пратеници на Астраханския университет - на базата на двустранното сътрудничество между България и Русия, подписано от министерството. Има интерес и от Китай да обучаваме техни младежи в магистърски програми – основно в педагогическите науки, културология, други сфери на хуманитаристиката, както и в областта на икономиката, основно с фокус международни икономически отношения. И до момента вузът предлагаше програми на английски, но интересът в тях не беше голям и идваха чужденци в бакалавърските специалности. Задълбочаване на интернационализацията ще е едно от следващите предизвикателства за университета.

Той откри учебната година с около 3900 първокурсници и рекордно изпълнение на приема – 100,03%. Особено в „Педагогика на обучението по..” тази година сме надвишили държавния прием с 50 човека, посочи доц. Стоянова. Но направи уговорка, че свръхприемът в педагогическите специалности не означава дисбаланс – напротив, добра е пълняемостта в почти всички направления. Дори в трудната математика има рекордно постижение – заети са 50% от местата. „Възможностите за първокурсниците са много големи. Трябва само да се възползват и да учат”, увери доц. Стоянова.

 А от следващата академична година се очаква да влезе в сила възможността по специалности от приоритетни направления, за които се очаква висок дефицит на пазара на труда, да се учи на практика безплатно. Държавната ще компенсира вузовете с размера на семестриалните такси. Това вече е заложено в законовите разпоредби. Очаква се до края на годината да бъде отразено и в постановлението за приема.

 През ноември предстои избор на нови декански ръководства по факултети, след като новият ректор вече е направил първите стъпки за по-ефективна организация на силите. „Разширихме екипността, за да обхванем всички дейности във всички посоки, което ще доведе до възходящо развитие на университета. Преди някои дейности, например научна, изследователска, проектно сътрудничество, бяха концентрирани в един ресор, а не беше възможно така да се свършва всичко качествено”, обясни проф. Младенов. След разговори с министъра вървят срещи на ръководството и с различни организации и структури, за да се разширят контактите и възможностите на вуза у нас и с чуждестранни партньори. Целта е да се сключат договори – научни и за обмен. За да може нашите студенти да имат по-голямо поле, обясни ректорът.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.86 от 29 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ