Регистрирай се
+ Предложи новина
20.03.2020

Пловдивски учител и негови съмишленици шият маски за колеги и медиатори

 Професионални гимназии от Пловдив и областта започват да шият маски за нуждите на учителите и медиаторите, които осъществяват връзка с деца без устройства и интернет по махалите. Малко производство вече работи в Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ под тепетата. Очаква се да се включат още ПГО „Ана Май“ и асеновградската ПГ „Св. Патриарх Евтимий“.

 На шевните машини в момента в ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ са учителките по практика Валя Георгиева и Дорка Недева. Теменужка Петрова, която е хигиенистка в училището, също пожелала да помага. Тя изпълнява по-прости операции – реже ластици и глади.

 Чрез Регионалното управление на образованието до школските екипи е достигнала инструкцията на главния секретар на МОН с указанията от Министерството на здравеопазването на какви изисквания трябва да отговарят маските, за да са надеждно предпазно средство. Необходимо е съдържанието на памук в тъканта да е над 70% и по възможност да са трипластови. Най-голяма роля има обаче плътността на нишката. Затова се спряхме на вариант 100% памук и два пласта, като има „джобче“, през което може да се пъхне марля и да се получи допълнително уплътняване, обясни директорът на ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ Михаил Казанджиев.

Още вчера учебното заведение купило на изгодни цени останали парчета от производството на комбинат „Марица“. Директорът на ОУ „Драган Манчов“ Борис Златарев дарил още 100 метра плат. Колеги от ПГО „Ана Май“ и професионални гимназии в Хасково и Русе дали кройки. От първата партида с 30 заготовки в завършен вид вече са първите 18 бройки – с весели десени в розово, зелено, синьо, бежово, зелено. Експерти от РУО също са изявили желание да се присъединят към бригадата бодри шивачи.

„Откликнахме на инициативата на професионалните гимназии с готовност и желание. Вече има разчети за нуждите от маски в системата, за да достигнат изработените бройки до нуждаещите се“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. С радост от консолидацията на гилдията, която наблюдава от началото на извънредното положение, вчера тя е изпратила видео поздрав до всички учители, директори и непедагогически персонал – песента „Заедно“ на Любо Киров, Графа и Орлин Павлов.

Източник: www.marica.bg

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа, Курсове Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Бизнес Английски онлайн безплатно
Руски език за начинаещи
Уроци по Химия и Биология
Хип Хоп танци София Младост
Бокс тренировки за начинаещи
Курсове за Маникюр и Педикюр
Народни танци за начинаещи Пловдив
Уроци по Математика Дианабад
История на бмв
Индивидуални курсове по Английски
Спортни танци Варна
Курс Компютърна грамотност София
Балетна школа София учебна година
Уроци по Пиано за деца София
Индивидуални уроци по Плуване Варна
Курс по Грим
Изучаване на Италиански език
Курсове за Ноктопластика
Учител по БЕЛ
Матура за 7 клас по Математика 2013
Как да науча бързо Английски
Уроци по Китайски език в Пловдив
Курсове за Маникюр Варна
Курсове по Китайски
Индивидуални тренировки по Кик Бокс
Подготовка по Математика за 7 клас
Курс по Английски онлайн
Индивидуални уроци по Плуване
Баскетбол спортни
Курсове по Бизнес Английски
Матури по Български
Частни уроци по Английски език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ