+ Предложи новина
16.09.2018

Пловдивски първолачета влизат в клас с мама и татко

Пловдивски първолачета влизат в клас с мама и татко

 „Учителке, виж, аз мълча!” 7-годишната Мариета вече се чувства голяма в класната стая на 1. А клас в ОУ „Яне Сандански” и се старае да спазва новите правила. Онези - които важат за първолаците, не бебешките от детската градина. Децата, класната им Марияна Джамбазова, майки, един татко и една баба ги написаха заедно седмица преди старта на учебната година.

 Училището прилага иновативна практика - в последните 5 дни преди първия звънец родителите влизат заедно с децата си в клас. Целта е да се опознаят, да се съгласят с общи правила и най-вече - и децата, и семействата да се адаптират към школския живот без сътресения.

 Малко след 9 часа всичките 21 първолачета от 1. А са насядали по масичките в класната стая и съсредоточено повтарят извити пунктирани линии. Така тренираме фината моторика, а накрая ще се получи първата картина, която са нарисували в училище, обяснява началната учителка Марияна Джамбазова. За нея това не е първа среща с хлапетата - миналата година им е ходила на гости в детските градини в квартала, а през април те дошли в школото за специално занятие „На училище с усмивка”. В акцията си преди старта на същинските занятия тя и колегите се опират на идея, която първа в училището прокарала колежката им Йорданка Сиракова.

 Още в първия ден родителите не просто влезли в клас като наблюдатели, а започнали да майсторят пана заедно с децата си. На едното са описани 14-те правила на класа, сред които „Движи се спокойно!”, „Играем задружно!” и „Съучениците си не обиждай и не бий - обидата с гума не се трий!”. Отсреща е другото табло - на добрите обноски. Има и едно магнитно с три картинки - тоалетна, чешма и доктор. Всеки ученик си има магнитче и го премества под съответния знак, когато иска за напусне стаята. Татковци и майки са стъкмили и кодекс на родителя, който също е на видно място.

 След запознаването и първата прегръдка заниманията от 9 до 10.30 ч. сутринта всеки ден от седмицата редуват малко писане, малко смятане и много рисуване и общуване. Четвъртъкът е отреден специално за консултация с родителите. Както си му е редът в училище, всеки ден има и по едно голямо междучасие, в което хлапетата хапват сандвичи от къщи на двора. Семействата на всички се включиха в инициативата, което показва, че са много съпричастни, доволна е Марияна Джамбазова, която е в ОУ „Яне Сандански” още от 1991 г. Оттогава образователната система много се е променила. В крак с нея и преподавателката променя подхода към днешните деца. Най-трудно в началото е приучаването към правилата, споделя тя. Другото предизвикателство е да пребори страха у първолачетата от неуспех.

 В клас с мама и с госпожата Поли се е усмихнала до уши и вече е категорична, че в училище е по-хубаво, отколкото в детската градина. Научаваш повече и не спиш на обяд, изтъква два аргумента първокласничката. Смятането е по-лесно от писането, а като порасне, ще стане лекарка. Засега лекува татко си, когато го заболи главата. Той е и единственият баща, който се включил в „загрявката” преди старта на учебната година.

След като цяло лято играл на водни балони, Митко Дерменджиев вече е убеден, че ваканцията няма да му липсва чак толкова. В училище е супер забавно, обяснява момчето, което мечтае да стане палеонтолог. Това е да копаеш кости на динозаври, уточнява Димитър. Понеже в "Кючук Париж" няма праисторически животни, ще ги търси из други държави. Но първо трябва да се научи да чете. Ангел също постъпва в 1. А с вече план за бъдещето - той пък ще стане футболист и сладкар. Само да прескочи 7. клас, че в него е много трудно. Поне така разказва кака му.

 Да влезем в училище с децата предварително е много добра идея, подкрепя начинанието майката на Георги - Екатерина Царева. За да „учи” с него 5 дни, тя взела отпуск. Важно е да съм до детето ми в този момент, но и гласувам пълно доверие на учителката, казва жената. Разчита синът да усвои не само буквара, а и да се научи на толерантност, уважение и дисциплина.

 Родителите на Хари обаче не могли да се освободят, затова с важната задача да подкрепи детето е натоварена бабата Костадинка Гюмюшян. Или просто баба Диди. Когато влязъл за първи път в класната стая, внукът се стъписал. „Но после по очите разбрах, че госпожата е добра”, подшушнал по-късно с баба си. „Като всяко семейство, и ние се тревожим как ще се справя с учението и как ще се отнасят децата помежду си. С каквото може, ще помагаме - нали за това са бабите и дядовците?!”, казва Костадинка.

 Освен да поопознае и отпусне децата, със срещите преди старта на учебната година класната на 1. А се опитва да усети и нагласата на родителите. Всички са попълнили анкета с 15-ина въпроса, в които отговарят дали хлапето им е общително, какво обича да прави, има ли страхове. Майки и татковци имат възможност също да опишат здравословното състояние, което да се има предвид. Могат да посочат особености на характера - например ако детето лесно се разстройва. Питат ги също как се чувства първолачето на прага на училище, а също и дали са забелязали някакви смущения - например трудно заспиване, нарушена концентрация и т.н.

 Масово родителите пишат, че децата им са инатливи и трудно си задържат вниманието, но това е характерно за възрастта, усмихва се Марияна Джамбазова. Това, от друга страна, подсказва, че семействата добре познават децата си. Учителката пита и за препоръки към себе си. „Ако трябва, бъдете строги, за да се изпълни задачата!”, е написала една от майките.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 36 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Школа по Математика Варна
Салса Варна
Курсове по Медитация
Испански език онлайн уроци
Упражнения по Йога
Частна детска градина София Младост 4
Уроци по Салса el clasico
Шофьорски Курсове Ямбол
Обучение по Компютърна грамотност
Немски език за деца онлайн
Курс по Италиански Варна
Изкуство Балет
Английски песни за деца
Уроци по Английски за деца
Латино танци Пловдив
Индивидуални уроци по Български език и Литература
Модерен Балет за деца София
Салса танц
Онлайн тестове по Английски
Курсове по Китайски
Учене на Немски език
Търсене за уроци по Плуване
Тестове по Счетоводство
Уроци по Математика София Борово
Фризьорски курс София
Уроци по Турски език Пловдив
Отслабване с Йога
Курсове по Немски език в Русе
Частни уроци по Литература София
Френски език София
Тренировки по Футбол за деца в Левски
Уроци по Английски език за начинаещи онлайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ