+ Предложи новина
20.12.2018

Пловдивска професионална гимназия се рекламира в Ютуб, за да привлече ученици

Пловдивска професионална гимназия се рекламира в Ютуб, за да привлече ученици

  Пловдивско училище заряза старите методи за привличане на кандидати, направи си клип, завъртя го в Ютуб и разчита с него да се рекламира и в социалните мрежи. Младежите вече са там и това е мястото, където можем да им грабнем вниманието, казва директорът на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев” Константин Костадинов. Екипът му не за първи път прибягва към нестандартни методи -преди емисари на школото кръстосваха околните села, разясняваха какви професии могат да изучат момчетата и какво да работят после, като обещаваха безплатни карти за пътуване с междуградския рейс до Пловдив. Школото има трайна политика да покрива тези разходи на семейства със затруднения, за които пътуването е спирачка.

 Дойдоха още по-модерни времена, отчита днес Костадинов, и опитва да стигне до младежите през нета. Клипът с продължителност 2 минути и половина е изработен по време на Седмицата на професионалните умения миналия месец в рамките на съвместно начинание с неправителствена организация и Община Пловдив. В него бе заложено ученици от горните класове да изработват детайли от дърво в открит урок пред деца от 5.-6. клас, за да ги запалят по професията. Пратеници на фондация „Еду компас" заснеха кадри в училището, с които после е направен клипът. В него ученици от специалностите „Интериорен дизайн", „Полиграфия" и „Мебелно производство" описват от първо лице какво е да учиш в ПГВАД "Христо Ботев".

 "Учиш се на занаят и труд, как да си изкарваш парите", обяснява едно от момчетата. „Най-големият плюс на това училище са учителите. Обясняват така, че да разбереш. Не да напишат скучен план и сетне се оправяй", хвали ги друг тийнейджър. Момичета добавят, че „горните класове са големи симпатяги", а учителите им помагат да се развият като личности, „подкрепят те да изразяваш себе си, не да носиш някаква маска". Чуват се добри думи и за директора, когото младежите чувстват като приятел. Цялата атмосфера в школото според тях не вдъхва страх и притеснение, а предполага към общуване, споделяне, помощ. На този фон се сменят кадри с класните стаи, фасадата, проекти на ученици, отличия на школото, извития профил на гръб за цигулка в работилниците и забележителните дърворезби в школото.

 Училището вече планира и приема си догодина, като смята да предложи дуална форма на обучение в специалностите „Мебелно производство", „Полиграфия", „Производство на тапицирани изделия и матраци" в партньорство с фирма „ТЕД". Има заявка от бизнеса и за половин паралелка по „Реставрация на стилни мебели и дограма", която евентуално да се комбинира с още една половинка по специалност „Производство на строителни изделия от дървесина". Втората е подсказана от Строителната камара, за да се подготвят кадри, които могат да майсторят дървени къщи, беседки, вити стълби.

 В момента освен стандартните паралелки ПГВАД „Христо Ботев" подготвя по дуалната форма ученици в една паралелка по мебелно производство. Има и още една дуална от типа 2 в 1, в която половината ученици учат реставрация, а другите - полиграфия. Този принцип се наложи в последните години, за да не се закриват специалности заради малко кандидати. И други училища с дуално обучение търсят пряк път към потенциалните си възпитаници. Автото го рекламира с рекламни табелки в градския транспорт, Механото - чрез партньорите от бизнеса и дори техните деца и семейства. 

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.88 от 25 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Да научим Английски у дома
Обучение на Английски език
Матура по История
Online Курсове по Немски
Обзавеждане на детски градини
Кик Бокс тренировки за жени
Уроци по Информатика София
Подготовка за матура по География
Уроци по Китара София цени
Уроци по Рисуване София
Матура История
Интернет уроци по Английски
Учител по Английски
Спортни танци за деца Пловдив
Индийски танци уроци online
Частни уроци по Литература Русе
Балетна школа
Курс по Гръцки Варна
Курсове по Немски език в София
Класически Балет за деца
Задачи по Математика
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Тренировки по Бокс
Курсове по Английски
Немски език за начинаещи онлайн
Тенис на корт уроци
Индивидуални уроци по Плуване за деца
Уеб Дизайн уроци за начинаещи
Хип Хоп танци тренировка
Аржентинско Танго Варна
Отслабване с Йога
Частни уроци по Математика Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ