+ Предложи новина
10.02.2021

Пловдивска гимназия ще обучава водопроводчици

 Нови две професии с прием след 7. клас ще предлагат гимназии в Пловдивска област – ако план-приемът бъде одобрен и се намерят достатъчно желаещи да ги учат. Водопроводчици смята да обучава Професионалната гимназия по транспорт и строителна техника „Гоце Делчев“. Предложената нова специалност е „Вътрешни ВиК мрежи“ от професия „Монтажник на водоносни и канализационни мрежи“ и е в сферата на бившето ПГСТ „Гоце Делчев“, което тази година бе обединено с Автото. Завършващите ще получават втора степен на професионална квалификация.

 Другата нова специалност за Пловдивска област е „Компютърен аниматор“ – в СУ „Никола Вапцаров“. Паралелката там ще дава трета степен на професионална квалификация. Отделно 23 професионални паралелки ще обучават по 24 професии, които са нови само за съответното учебно заведение. Има 2 и по защитени специалности – „Десенатор на текстил“ в ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград, и „Растениевъд“ в Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово. Други 7 от професиите, по които училищата в областта предлагат да обучават, са с очакван недостиг на пазара на труда. Очаква се да тръгнат и 6 нови дуални паралелки. Те са по 7 специалности, тъй като ПГ по жп транспорт в Карлово смята да формира от типа 2 в 1 – половината ученици са по една специалност, другите учат друга, като са заедно в общообразователната подготовка.

 С предложения от директорите план-прием Пловдивска област ще покрие изискването на МОН делът на професионалните паралелки да е поне 60% от всички, ще се изпълни и квотата за STEM. При фиксирана рамка от 236 паралелки с прием след 7. клас в Пловдивско училищата са предложили 231. Затова дадохме възможност на 4 учебни заведения за допълнителна паралелка, над гласуваното на Педагогическите съвети, каза старши експертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев.

 Всички са професионални – в пловдивските СУ „Христо Г. Данов“, СУ „Константин Величков“, СУ „Димитър Матевски“ и в селскостопанската гимназия в Белозем. Така план-приемът залага общо 235 паралелки. От тях професионалните са 151 – 145 с 5-годишен срок на обучение и 6 – с тригодишен, в обединените училища. Профилираните паралелки са 84.

 Остава една паралелка в резерв, ако МОН потвърди намерението за преобразуване на ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски в обединено училище. План-приемът се съгласува с общините, а на 15 февруари ще бъде обсъден онлайн и от Постоянната комисия по заетостта към Областната управа. След това ще бъде представен в МОН. По данни към момента седмокласниците в областта са 5980.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Клубове за Народни танци Пловдив
Гръцки език уроци
Сугестопедични уроци по Английски език
Частни уроци по Литература Пловдив
Народни танци видео
Ит обучение
Урок по Японски за начинаещи
Латиноамерикански танци Самба
История на Америка
Езикови школи София Италиански
Учител по Български език и Литература
Гръцки език онлайн
Подготовка по Английски
Курсове Английски език цени
Народни хора за начинаещи
Шофьорски курсове Пловдив
Уроци по Гръцки език София
Учител по Английски София
Курс по Английски език в София
Урок по Музика
Народни танци Варна
Народни танци в Дианабад
Текстове на Английски език
Фризьорски курс Сливен
Курс по Английски Online
Уроци по Рисуване Пловдив
Пилатес за начинаещи
Граматика по Английски език
Уроци по Гръцки език
Стандартни танци
Школи по Испански език
История и цивилизация за 8 клас
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ