+ Предложи новина
10.02.2020

Пловдив пуска градски автобуси само за ученици

 Специални градски автобуси ще превозват децата до училищата и ще ги връщат обратно по домовете. Идеята е на кмета Здравко Димитров и ще се обсъжда от широк кръг специалисти в Община Пловдив. Целта е да създадем по-добри условия  за придвижването на учениците, а едновременно с това да намалим трафика в града в час пик сутрин, когато голяма част от родителите си возят децата на училище с коли, обясни Здравко Димитров. Той напомни, че в много други градове по света, включително и в Европейския съюз, отдавна е въведена практиката за ученически превози.

 Идеята е да се разкрият няколко допълнителни линии само за ученици и евентуално - за студенти. Един от маршрутите например може да започва от „Тракия”, да преминава през центъра, където има няколко училища - „Паисий Хилендарски”, „Душо Хаджидеков”, „Патриарх Евтимий”, „Св. св. Кирил и Методий”, а оттам да продължи до Английската и Руската гимназия.

 Сега с градския транспорт децата пътуват по един час, че и повече, за да стигнат от „Тракия” до двете гимназии, разсъждава кметът. Според него необходимостта от такъв специализиран превоз до ЕГ „Пловдив” и ЕГ „Иван Вазов” ще се повиши многократно, ако се вземе решение в съседство с двете учебни заведения да се построи новата сграда на Математическата гимназия. Разписанието на рейсовете ще бъде съобразено с началото на учебните занятия както за първа, така и за втора смяна, а също така и с приключването им,  когато децата  се връщат по домовете. Автобусите трябва да са в един цвят, например жълт, да имат табели, че са за превоз на ученици, и да са придружени от общински охранители, предлага Здравко Димитров.

 Както за целия градски транспорт, така и за специализираните бусове ще важат преференциалните карти. Учениците и тази година продължават да плащат с намаление по 16 лева на месец за всички рейсове в Пловдив. Разликата до 50 лева - цената на абонаментната карта извън преференциите - се покрива от градския бюджет и за сметка на транспортните фирми. 

 Разкриването на бъдещата услуга задължително ще бъде обсъдена с превозвачите, които обслужват 29-те градски линии. Ще питаме какво е тяхното мнение и препоръки при организирането на нов вид превоз, подчерта Здравко Димитров. Един от вариантите е изискването за допълнителните ученически линии да бъдат заложени в новата обществена поръчка, която предстои да бъде обявена за осем градски линии. Договорът за обслужването им изтича през април.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.87 от 30 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Литература за 7 клас
Частни уроци по Литература Пловдив
Фризьорски курс капанов
Немски онлайн
Уроци по Италиански език София
Уроци по Народни танци София Люлин
Урок по Математика за 3 клас
Искам да уча Английски
Йога упражнения
Курс Испански език Варна
Курсове по Български за чужденци
Курсове по Английски
Online уроци по Немски език
Частни уроци по Български език и Литература Варна
Компютърни курсове София
Спортни танци видео деца
Салса Пловдив
Школи по Английски език в София
Клуб по Народни танци в Шумен
Курсове по Английски Пловдив
Уроци Плуване Пловдив
Курсове Маникюр цени
Курсове по Немски в Пловдив
Немски за начинаещи онлайн безплатно
Матура за 7 клас по Химия
Брейк денс
Курсове Рисуване
Уроци по Испански език София
Уроци по Музика за 4 клас
Клубове по Спортни танци Стара Загора
Курсове по БЕЛ
Курсове Уеб Дизайн
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ