+ Предложи новина
27.10.2017

Пловдив иска пари за нова сграда на Математическата гимназия, министърът не дава

Пловдив иска пари за нова сграда на Математическата гимназия, министърът не дава

  Местната власт в Пловдив постави въпроса за финансирането на нова сграда за Математическата гимназия по време на посещението на министъра на образованието Красимир Вълчев. Той участва в майсторски клас „Класната стая на 21. век”, който се организира от фондация „Световен образователен форум”, общината и ПУ „Паисий Хилендарски”.

 Темата бе разисквана и при предишното му посещение през септември, когато Вълчев се включи в обходите по домовете на отпаднали деца в „Столипиново”. Очакваме в следващите месеци да имаме яснота  и да решим дългосрочно проблема с липсата на база за Математическата гимназия, която сега съжителства в една сграда с ОУ „Драган Манчов”, каза Иван Тотев. Той подчерта, че с разрастването на ITсектора в Пловдив става все по-наложително да се построи ново училище, което да подготвя такива кадри, осигурявайки адекватна среда. Кметът припомни, че училището разполага с терен от 34 дка и проект, който е актуализиран няколко пъти. Очакванията са изграждането да струва 9-10 млн. лева.

 В комплекса ще има учебен корпус, многофункционална спортна зала, открити спортни терени и 4-етажно общежитие за 150 деца, тъй като и в момента обучава ученици от 7 области. Ако МОН осигури парите, е възможно изграждането на новата база да приключи до 1,5 г., прогнозира директорът Ивайло Старибратов.

 Вчера все пак стана ясно, че към момента Министерството на образованието не може да финансира изграждането на нова сграда на Математическата гимназия в Пловдив и не са планирани такива средства в програмата за капиталови разходи за предстоящата година. Красимир Вълчев участва в майсторски клас „Класната стая на XXI век – умения, иновации, технологии” под тепетата. В момента елитното школо дели база с ОУ „Драган Манчов”, разполага със собствен терен от 34 декара, а проектът за комплекса вече няколко пъти е актуализиран. Не може да се реализира, тъй като не е осигурено финансирането – между 9 и 10 млн. лева.

 „Подкрепяме усилията на община Пловдив да разшири образователната инфраструктура и конкретно за този проект. Ако предишни години говорехме за недостиг на места в детски градини, в следващите ще говорим за изграждане на нови училища в най-големите градове”, каза Вълчев.

 Във връзка с разрастването им част от кварталите са останали без учебни заведения. Необходимостта от нови сгради идва и от преминаването към едносменен режим, разписано в закона. Запитан кога в най-близко бъдеще вижда реална възможност да се финансира пловдивският проект, министърът не се ангажира с конкретни срокове, тъй като е въпрос на бюджетни възможности. Той припомни, че през 2012 г. са били отпуснати пари за довършването и откриването на две нови училища в Пловдивска област - в Съединение и в Садово. Скоро били осигурени средства и за едно училище във Варна. Надявам се да намерим средства от следващата година и за Математическата гимназия, каза Красимир Вълчев.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.85 от 33 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курсове по Китайски език
Руски език за начинаещи онлайн
Уроци по Испански език София
Английска граматика
Английски език за 2 клас
Тренировки по Футбол за деца
Уроци по Рисуване за начинаещи
Английски уроци онлайн
Английски език ниво b1
Модерен Балет за деца Пловдив
Курсове по Фризьорство
Пилатес за бременни София
Немски онлайн
Частни уроци по Руски език Бургас
Подготовка за матура по Математика
Немски език начинаещи
Немски за деца
Школи по Народни танци София Младост
Курсове по Фризьорство Пловдив
Волейбол тренировка
Народни танци в София
Курсове по Български
Курсове по Английски език Пловдив
Клуб Латино танци
Частни уроци по Литература Враца
Матура по География
Групи Балет
Частни уроци по Английски в Овча Купел
Състезателни танци за деца
Школа Модерен
Курсове по Италиански език София
Индивидуално обучение по Фотография
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ