+ Предложи новина
30.11.2020

Пловдив, Бургас и София отварят дежурни детски градини за децата на медиците

 От днес в Пловдив, Бургас и София ще има дежурни групи за децата на медиците, които са на първа линия. Няколко директори са готови да поемат организацията, ако се наложи – дори с нощни дежурства на детските заведения. Шефката на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова е една от доброволките да осигури такава грижа. Нужна е не само за медиците, а и за полицаите и други професии на първа линия, смята тя. Познава ситуацията и от другата страна, защото дъщеря й е акушер-гинеколог в УМБАЛ „Св. Георги“ и има малко дете. Снощи например беше нощна смяна, а таткото тази сутрин се върна от Германия, откъдето като ядрен физик снабдява с техника ковид отделението на болница „Пълмед“, разказа Попиванова. Ако няма баби и други роднини, семейство в такова положение не може да се справи, казва директорката. Сред децата в ДГ „Щастливо детство“, които остават у дома от понеделник, има и от семейства на полицаи – майката е в 5. РУП, бащата – в Шесто.

 Попиванова обясни, че в детското заведение има условия – помещенията на всяка група са оборудвани с бактерицидни лампи, като и общите части в сградата. Отделно се спазват всички изисквания за дезинфекция, проветряване, носене на лични предпазни средства. Хладилниците също са пълни, добави Попиванова. Капацитетът на градината е 4 групи плюс 2 яслени – може да поеме около 130-140 деца. Има готовност от страна и на други детски градини, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той увери, че няколко дежурни групи в градини близо до болниците ще заработят още в понеделник. В общинския отдел „Образование“ отваря гореща линия. На нея персонал може да заяви готовността си да помага в дежурните звена.

 Могат да се обаждат и лекари, медсестри, санитари и други медицински специалисти, които са на първа линия и нямат вариант за децата при затворени заведения за малчуганите. Родителите ще трябва да представят служебна бележка, че поне един от тях работи в болнично заведение на територията на града. Доплънително ще направим и анкета в пловдивските болници, за да получим информация и оттам за техни кадри, които имат  нужда от такава подкрепа, добави Стефан Стоянов. Желаещите да използват тази възможност е необходимо да предоставят информация на директорите на болнични заведения или на имейл education@plovdiv.bg (тел.: 032/635-357) в отдел „Образование и бизнес развитие“ на Община Пловдив, която да съдържа имена на родителя, длъжност в болничното заведение, имена и възрастова група на детето, както и детска градина, която посещава в момента.

 Общинският кризисен щаб прати искане до МЗ да позволи да работят дежурните градини, тъй като заповедта на здравния министър забранява това до 21 декември.

 Засега намерението е дежурните групи да обгрижват хлапетата с работното време на детските градини – от 7 до 19 ч. Само едно от заявилите учебни заведения има възможност да осигури пренощуване. Това би било свързано с допълнителен стрес за децата, ако не спят у дома, и вероятно няма да възникне като потребност. Но сме готови да отговорим и на нея при нужда, добави Стоянов. Освен Община Пловдив, дежурни детски заведения за хлапетата на хора от първа линия предвиждат и в София и Бургас.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.83 от 35 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Спортен център София
Курсове по Китайски език
Тест История 6 клас
Школа за Народни танци София център
Уроци по Български език за чужденци онлайн
Курсове Френски
Курсове по Ексел
Частни уроци по Български език Варна
Урок по Английски за начинаещи
Уроци по Математика София Люлин
Примерни матури по География
Уроци по Плуване
Частни уроци по Италиански
Школи Народни школа
Матура Английски език
Курс по Рисуване
Курсове по Народни танци София
Азбука на Френски
Курсове Ноктопластика
Уроци по Народни танци София Люлин
Уроци по Математика Младост
Индивидуални уроци по Йога
Уроци по Френски език София
Школи по Английски език Велико Търново
Суинг танци София
Курс по Английски онлайн
Индивидуални уроци по Английски език София
Клуб по Спортни танци Шумен
Частни уроци по Математика София Младост
Уроци по Гръцки език Варна
Йога Велико Търново
Уроци по Китара Варна
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ