+ Предложи новина
08.04.2015

Плащат на училищата да пишат отсъствия

Плащат на училищата да пишат отсъствия

  Общо 3 млн. лева отпуска държавата за намаляване броя на отсъстващите ученици и свободните часове в клас. 1 млн. от тях ще бъдат давани на школа, които отразяват реално и точно действителните отсъствия на учениците, за разработване на програми за справяне с тях. Парите ще се отпускат на базата на справки от "Социално подпомагане" на кои деца не са отпуснати детски надбавки поради отсъствие от училище. Останалите 2 млн. лева ще отидат за заместващи учители, които да сменят болни и отсъстващи колеги, така че учебният процес да тече без свободни часове. Общо 480 000 лева пък ще отидат за обучение на педагози, включително и за посещения в ЦЕРН на учителите по физика, техника и информатика.

  По 800 000 лева ще отидат за допълнително обучение на деца от началния курс и прогимназията, които не се справят с материала. 1,2 млн. лева ще бъдат отпуснати за обучение на млади таланти за участие в олимпиадите. Учителите ще могат да получават общо 1500 лева за изведени лауреати на национална олимпиада и 500 за подготвени състезатели, които не са лауреати. Заплащането е при провеждане на поне 50 занимания. Брутната сума, която получава едно училище, не трябва да надхвърля 5000 лева. Допълнителни пари ще получават и учителите, подготвящи в забавачката деца с майчин език, различен от българския.

Източник: www.standartnews.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ