+ Предложи новина
04.06.2020

Плащат на родителите с неприети деца в детско заведение

  Родители и учители възразяват срещу предложението детските градини да имат право да приемат до 30 деца в група. До него се стигна поради недостига – 441 хлапета останаха без място на първо класиране. От Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система са категорични, че това предложение е не само в разрез с наредби на Министерство на образованието и науката и на Министерство на здравеопазването, но и опасно за здравето на децата и персонала.

 В писмото до кмета и Общинския съвет на Община Пловдив се казва, че според чл. 60 от ЗПУО и чл. 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищно образование не се допуска съществуването на групи до 30 деца. Посочен е и чл.10, ал. 5 от Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини, издадена от Министерството на здравеопазването – че за всяко дете трябва да бъдат осигурени по  4 кв. м. в спалното помещение.

 Възражението е изготвено и след детайлен преглед на базата, с която разполага Пловдив. Изискахме по Закона за достъп до обществена информация справка от директорите каква е площта на заведението, което управляват, разказа председателят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система инж. Васил Николов. В организацията членуват родители, но и педагози. Събраните данни след това били пратени в РЗИ с молба за становище до колко деца в група може да приема всяка градина, така че да се спазят стандартите. Решението да се даде възможност да се приемат до 30 деца касае основно градини с много желаещи и неприети. Прегледът на ситуацията в такъв тип заведения също показва, че не бива да поемат толкова много деца. За „Мирослава“ приемливият максимум според становището на РЗИ е 21, в „Малкият принц“ – 24. „Мир“ обаче може да поеме по 30.

 Настоящата ситуация повтаря миналогодишната, когато през май първо бе дадена възможност вместо по 22 деца в група, да се приемат по 27. След това през септември заради недостига се позволи до 30. Още тогава обаче някои директори отказаха да увеличават още групите, тъй като това влошава качеството на грижата. Така бе например в „Мирослава“, където държаха на максимум 27 деца и не обявиха допълнителни бройки до 30. Градината работи по Монтесори педагогиката, която изисква дори доста по-малобройни групи.

 Разбираме проблема с недостига на места за 441 деца, но решаването му не може да е за сметка на качеството на отглеждането на всички малчугани в детските градини, а изисква прилагане на други политики, каза инж. Васил Николов. Според инициативния комитет една от алтернативните възможности е обезщетение – например Общината да даде на родителите с неприето хлапе своя дял от участието в единния разходен стандарт, ако то посещава градина. С тези пари може да се помогне за поемане на таксата в частно заведение или, ако се налага родител да остане у дома да гледа хлапето. Такава мярка ще е законна, ако местната власт я разпише като своя социална политика, категоричен е инж. Николов.

 Другото решение е строителство на нови бази и крила в съществуващи градини. Пловдив вече прави крачки в тази посока. Наблюдаваме същата ситуация вече трета година, ако бе започнато веднага, вече щеше да има готови, добави Николов.

Източник: www.marica.bg

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ