+ Предложи новина
26.08.2016

Планират се конкретни мерки за повишаване на резултатите по математика

Планират се конкретни мерки за повишаване на резултатите по математика

 Катастрофалното представяне на българските ученици в международните изследвания най-сетне заслужи вниманието на ръководството на просветното министерство. През новата учебна година трябва на училищно и на регионално ниво да се анализират слабите резултати от националното външно оценяване и да се планират конкретни мерки за повишаване на резултатите по математика, поръча на началниците на регионални инспекторати просветният министър Меглена Кунева, съобщиха от ведомството й. Както и при други фундаментални задачи пред средното образование обаче, прави впечатление, че министерството не се чувства длъжно на национално ниво да излезе с конкретни инициативи. В съобщението се споменава само една мярка - при тематичните проверки на инспекторатите да се акцентира върху квалификацията на учителите по математика в Националната програма за квалификация през следващата учебна година.

 За други области въобще не става дума, въпреки че българските деветокласници имат проблеми и в природните науки, и с четенето, а по справяне с житейски трудности заеха предпоследно място сред връстниците си от 44 страни. При представянето на последното изследване преди 2 г. тогавашният министър Анелия Клисарова например обещаваше специални учебни помагала със задачи с практическа насоченост, които да са в помощ на учителите при преподаването на материала, и искаше допълнителни пари за извънкласни дейности. Няма информация нещо от това да е реализирано, нито пък да има оценка на ефекта от инвестираните в различни дейности средства.

 Преди време експерти изготвиха анализ на проблемите в обучението по природни науки по поръчка на Центъра за оценка на качеството в образованието към МОН - един от малкото такива публично известни доклади. В него имаше конкретни констатации - че не се обръща достатъчно внимание на работа с графики и таблици, не се правят експерименти, а в същото време в учебното съдържание има твърде много излишни факти, които само се зубрят и дословно възпроизвеждат. Имаше и предложения - да се извършват повече експерименти, да се решават задачи, които изискват формулиране на даден проблем и набелязване на различни методи за решаването му, да се променят националните изпити, за да се подобри националното оценяване. В края на годината България очаква официални резултати от две изследвания, проведени миналата година - новото издание на PISA, което измерва функционалната грамотност на 15-годишните (9-и клас) в областта на четенето, математиката и природните науки, и TIMSS, което изследва уменията на четвъртокласниците по математика и природни науки.

 Експертите в МОН подготвят методически насоки за прилагането на новите програми със сега действащите учебници, които ще бъдат раздадени на дискове по време на предстоящите в началото на септември съвещания, обеща зам. просветният министър Диян Стаматов. Както е известно, такава ще е системата на обучение в първи и в пети клас.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.84 от 32 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Текстове на Английски
Онлайн Руски език
Уроци по Математика Дианабад
Английски език за 1 клас
История и цивилизация за 11 клас
Частни детски градини Сухата река
Частни уроци по Немски език София цени
Swing танци в София хоби
Урок по Математика за първи клас
Курсове по Китара
Уроци по Италиански online
История на Балет
Частни уроци по Литература Добрич
Подготовка за матура по Английски език online
Частни уроци по Немски цени
Спортни танци Стара Загора 2014
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Летни курсове по Испански език
Пилатес за начинаещи
Уроци по Математика Бургас Изгрев
Фризьорски курс София
Клубове за Народни песни
Реферат по География
Частни детски градини Хиподрума
Английски за 3 клас
Разговорни Курсове по Английски
Школа за Модерни танци Варна
Индивидуални уроци по Класическа Китара
Италиански език за начинаещи
Школи по Испански език
Граматика по Немски език
Частна детска ясла София Бъкстон
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ