+ Предложи новина
16.05.2019

План-приемът за догодина предвижда близо 60% от паралелките да са професионални

План-приемът за догодина предвижда близо 60% от паралелките да са професионални

 План-приемът за следващата учебна година предвижда близо 60 процента от паралелките да са професионални. По този начин ще се постигнат стойностите от преди 30 години, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с представители на образователната общност и на едни от най-големите фирми в преработвателната сфера у нас при посещението си в общините на Средногорието, цитиран от пресцентъра на МОН. Министър Вълчев е заявил, че професионалното образование трябва да осигури в следващите десет години достатъчно кадри за технологичните отрасли в сферите на електрониката и мехатрониката, добивната индустрия и в други сектори. Затова МОН ще продължи да създава всички условия за финансиране на обучението по професии с очакван недостиг на пазара на труда.

 Образователният министър е посочил, че включването в дуална форма на обучение в Средногорието гарантира възможности за професионална реализация и видимо се разраства през последните години. Предприятията за поредна година са заявили желание за обучение на ученици от три специфични за региона специалности. Това са "Машини и съоръжения за заваряване", "Машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Електрообзавеждане на производството".

 Министър Вълчев се е срещнал в Златица с учители от Аграрно-техническата професионална гимназия, а в Пирдоп - с учителските колективи на Професионалната гимназия по механо-електротехника, на Средното училище "Сава Савов" и на Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Димов". В разговорите си министърът е подчертал, че МОН ще продължи да изпълнява поетия от правителството ангажимент за повишаване на доходите на учителите, както и за намаляване на административната тежест.

 По-късно министър Красимир Вълчев е разговарял и с учителите от Средното училище "Любен Каравелов" в град Копривщица. Училището поставя акцент върху иновациите, особено в работата с роботи и компютърно моделиране. Министърът се е срещнал и с учителите от основните училища в селата Антон, Чавдар и Мирково. С тях са били обсъдени възможностите за привличане и обхващане на учениците в образователната система, както и за използване на иновативни подходи в тази посока. В разговорите са били споделени положителни практики.

Източник: www.novini.bg

Оценка 4.87 от 31 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Курс по Италиански език Варна
Уроци по Арабски език София
Уроци по Български език и Литература
Спортни танци клипове
Уроци по Английски език за деца
Бокс тренировки за жени
Танцови школи Варна
Йога инструктор
Уроци по Народни танци София Надежда
Немски език Варна
Примерни тестове по География за кандидат студенти
Пилатес София Студентски град
Курсове Английски език
Курсове по Английски Варна
Частни уроци по Литература Смолян
Тренировки по Тенис на корт Пловдив
Школа по Индийски танци
Немски език речник
Зумба танци youtube
Психология обучение дистанционно
Обучение по Немски език
Френски език за деца
Подготовка за матура по Математика 7 клас
Уроци Рисуване
Курс Счетоводство Пловдив
Спортни танци Албена 2014
Обучение ит специалист
История за 10 клас
Занималня София център
Народни хора
Курсове за Фризьори в Сливен
Школа по танци Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ