+ Предложи новина
27.06.2018

ПГ „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик стана училище посланик на Европейския парламент

ПГ „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик стана училище посланик на Европейския парламент

  Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик получи най – високата оценка за училище - посланик на ЕП и спечели първото място в Програмата на Информационното бюро на ЕП в България в оспорвана надпревара с 30 училища от цялата страна. На 1 юни гимназията получи и плакет „Училище посланик на ЕП“, връчен лично от ръководителя на Бюрото в България Теодор Стойчев, а младшите и старшите посланици- сертификати.

 Оценителите на Програмата д-р Красимира Василева – председател на НАБЕК и проф. Ингрид Шикова са изготвили обобщаващи доклади на базата на посещенията в училищата и изпратените междинни и крайни отчети, които екипът на Бюрото е разгледало, заедно с публикациите на училищата в общата група на Програмата във Фейсбук и каналите за комуникация.Въз основа на оценката, решението е наградата - пътуване до Страсбург за специална сесия на програмата „Евроскола“ да получат не едно, а две училища, събрали най-много точки в общото класиране.

 Това са Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик, което ще пътува за сесията на 26 октомври 2018 г. и Средно училище „Екзарх Антим I“ – Казанлък, което ще може да присъства на сесията на 14 декември 2018 г.. В допълнение по един старши посланик от 10 избрани училища от Програмата ще имат възможност да преминат специализирано обучение в Брюксел. Едно от тях е велинградското Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“

 „Още веднъж Ви благодаря за отделеното лично време, заразителния ентусиазъм и изключително активното участие в Програмата! Вече сте част от една общоевропейска мрежа на училища посланици на европейските идеали и ценности и искрено се надявам, че и занапред ще продължите да работите за тяхното популяризиране.“, пише Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.

 Учениците, младши посланици от училището, бяха избрани от съучениците си чрез преки ученически избори, по правилата на Изборния кодекс, под мотото „Избират учениците, не решават учителите!“.С инициативата си „Коридорът е Европа“, младшите посланици посрещнаха в училище кмета на община Пазарджик Тодор Попов, кмета на Пещера Никола Зайчев, който е и член на Комитета на регионите, евродепутатите Искра Михайлова, Ангел Джамбазки, Петър Курумбашев.

 Гости им бяха и Владимир Молле от Европейската Комисия и проф. Екатерина Михайлова, която е била част от синхронизирането на българското и европейското законодателство през годините и е възпитаник на „Аксаков“. Кулминацията бе с преписването и преподписването на съкратения вариант на Договора за присъединяване на РБългария към ЕС, заедно със Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси.Този петък, на 29 юни от 14.00 часа в зала „Европа“ на Гимназията, младшите посланици ще се срещнат с евродепутата Момчил Неков. На него се падна честта да връчи бележниците на младежите от „Аксаков“ в последния учебен ден за тази година.

Източник: www.monitor.bg

Оценка 4.92 от 26 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Модерен Балет София за възрастни
Online уроци по Френски за начинаещи
Курс по Холандски
Уроци басейн
Курсове Немски София
Езикова школа Стара Загора
Народни танци Пловдив за начинаещи
История 10 клас
Курсове по Математика Варна
Латино танци за възрастни София
Сарасвати Йога
Уроци по аржентинско Танго София
Раджа Йога
Курс по Английски София
Уроци по Английски за деца
Частна детска градина София Драгалевци
Бокс тренировки Русе
Уроци по Breakdance
Индивидуални уроци по Английски език Варна
Брейк танци за деца
Online уроци по Френски
Клуб по Спортни танци Сливен
Салса парти
Индивидуални уроци по Арабски език
Народни танци София кв Гоце Делчев
Курсове по Математика за деца
Школи по Народни танци София Надежда
Езиков център Варна Руски език
Курсове по Испански в София
Уроци по Биология
Школи по Народни танци София
Руски език Пловдив
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ