+ Предложи новина
25.07.2016

Пенсионират учители набързо заради по-високите обезщетения от 1 август

Пенсионират учители набързо заради по-високите обезщетения от 1 август

  Масовото пенсиониране на учители и директори създава хаос в училищата. Редица директори са бързали да пенсионират учители заради по-високите обезщетения от 1 август. От следващия месец учителите ще взимат 10 заплати обезщетение при прекратяване на договора, вместо досегашните 8 заплати. Тази част от новия училищен закон влиза в сила веднага и е финансово подсигурена, въпреки че новите правила за финансиране на училищата са отложени за 1 януари 2017 г. Липсата на яснота около обезщетенията обаче поражда опасения, че за по-високите суми няма да има достатъчно пари в бюджета. Извън принудителното пенсиониране, много учители по собствено желание тръгват към тази стъпка заради застъпването на две реформи - пенсионна и училищна. Част от тях имат навършени години и стаж, но има и преподаватели, които се възползват от възможностите за ранно пенсиониране.

 Сумите за обезщетения на учителите при прекратяване на правоотношението се плащат от хазната, като част от националната програма за оптимизация на училищната мрежа, като държавата вече осигурява на 100% и обезщетенията в детските градини, които по принцип се издържат от общините. Програмата за тази година обаче не е актуализирана спрямо новия закон за училищното образование и в нея е записано, че се изплащат не повече от 8 заплати при прекратяване на правоотношението. Право на това обезщетение имат педагози, които са работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия стаж и са синдикални членове, но в системата профсъюзното покритие е на практика пълно.

 От просветното министерство бяха категорични, че по-високите обезщетения влизат в сила от 1 август и средства за тях ще бъдат осигурени. Възможно е да се актуализира текстово и програмата, за да не възникват недоразумения. Страхът на директорите да не трябва да плащат непланирани суми е довел до грозни сцени в отделни училища. Има хора, пращани в пенсия без предизвестие, само и само да не влязат времево след срока 1 август 2016 г., разказаха читатели.

 Много въпросителни са натрупани в училищата и по трудовоправни въпроси, коментираха от КТ "Подкрепа". От миналата година работодателите не са длъжни да прекратяват трудовите договори при пенсиониране на служител и ако има желание на страните, служителят може да продължи да работи. Има неразбиране по тази тема и на някои места на учители се разяснява точно обратното. От просветното министерство обясниха, че отпускането на пенсия не е повод за изплащане на обезщетението, ако служителят продължи да работи, и парите са плащат при прекратяване на трудовото правоотношение.

Източник: www.segabg.com

Оценка 4.82 от 39 гласували

Създайте профил в УЧИТЕЛИ БГ - сайтът с най-много запитвания за уроци и курсове.
Регистрирайте се като:
Учител Треньор Детегледачка Детски психолог
Школа Училище Занималня Спортен клуб Детска градина, ясла Детски клуб, център
Родител / Обучаем


Създайте Ваш профил в сайта УЧИТЕЛИ БГ - над 150 000 родители и обучаеми на месец търсят индивидуални или групови уроци    Регистрирай се
Последно търсени:
Тренировки по Футбол за деца
Школа за Индийски танци
Тренировки по Футбол за деца Варна
Български език и Литература 7 клас
Online уроци по Немски език
Частна детска градина София Дружба 2
Частни детски градини Лагера
Индивидуални уроци по Народни танци
Индивидуални уроци по Балет
Вечерен курс по Турски език
Балетни школи
Примерни тестове по История
Пилатес Бургас Изгрев
Курсове Математика 4 клас
Зумба Фитнес за начинаещи
Уроци по Информатика Варна
Фризьор Варна
Йога в Пловдив
Курс по Английски език
Латиноамерикански танци видео
Танцови школи Варна
Курсове по Испански език София
Учене на Английски език
Плуване в София
Индивидуални уроци по Йога
Частни уроци по Физика Пловдив
Школа за Народни танци Бургас
Уроци по Плуване за деца в Пловдив
Уроци по Немски за деца
Алтернативна История
Кик Бокс Бургас
Курс по Испански език София
Учители БГ използва бисквитки РАЗБРАХ